Zázrak jménem zázvor

Moderní kuchyně se opět vrací ke svým kořenům. Tak by se možná dalo vysvětlit, proč se zázvor během posledních let zase objevil v popředí a jeho obliba neustále roste. Navíc se pomalu blíží podzimní období a s tím i chladné sychravé počasí, takže jej nyní, díky jeho pozitivnímu působení na náš organismus, můžeme využít více, než kdy jindy.

Čerstvý nebo sušený

Zázvor se používá již dlouhá staletí a lidem byl znám především díky jeho skvělým vlivům na lidský organismus. Zázvor a jeho účinky na tělo člověka jsou totiž velmi zajímavé a najdou uplatnění jak při léčbě nachlazení, tak i při redukci hmotnosti.

Zázvor v obchodě můžeme pořídit hned v několika podobách. Může být buď čerstvý, sušený, kandovaný nebo nakládaný zázvor, ale taky to může být již hotový čaj ze zázvoru. Účinky zázvoru jsou samozřejmě nejsilnější, když je čerstvý, ale i při sušené verzi o žádné vitamíny nepřicházíme.

Zázvor jako součást běžného života

Zázvor u nás byl dříve velmi oblíbený. Nyní za jeho oblibou stojí především propagace v nejrůznějších článcích o hubnutí, které ho v podstatě vzkřísily. A také díky vědeckým studiím, které zjistili, že se zázvor může docela efektivně podílet na redukci hmotnosti. Zázvor na hubnutí opravdu působí a může to být tak skvělý domácí spalovač tuků. A to v mnoha podobách.

Nejčastěji jej známe v podobě zázvorového čaje. Ten má svou specifickou chuť, doporučuje se doslazovat medem. Například ale ve Velké Británii již malé děti milují zázvorovou limonádu. U nás se teprve dostává na trh a nabízejí ji zatím jen velké restaurace. Má zajímavou a pro nás nezvyklou chuť, ale kdo si ji zamiluje, už ji nikdy neopustí.

Zázvoru se dále využívá při léčení nachlazení, při prevenci chřipky, někdo jej má rád i v pokrmu jako silné aromatické koření. Lze jej tak využít jak naslano, tak nasladko.

Zázvorový čaj

  • 1 ks čerstvého zázvoru (menší)
  • 1 litr vody
  • med a citron na dochucení

Vodu si přivedeme k varu. Z poloviny zázvorového kořene oloupeme slupku a zbylou holou část nastrouháme na hrubém struhadle. Zalijeme horkou vodou a necháme louhovat asi 15 minut. Poté tento nálev scedíme. Čaj má štiplavou chuť, kterou citronem a medem zmírníme. Pijeme ještě teplé.

Zázvorová limonáda

  • 1 litr vody
  • 2 kusy citronu/citronová šťáva
  • 1 kus zázvoru
  • 3 lžíce cukru/3 tabletky stévie

Přibližně 4 centimetry zázvorového kořene oloupeme a nastrouháme najemno. Zalijeme zázvor vodou a necháme louhovat. Mezitím si připravíme šťávu z citronů, kam vmícháme sladidlo. Do zázvorové vody přidáme citronovou šťávu s cukrem či se stévií a dáme chladit. Podáváme s kostkami ledu a můžeme dozdobit citronem a lístkem máty.