Jaro, jeho divokost a nespoutanost doléhá na každého z nás. Zatímco v přírodě vše ožívá, náš organismu prochází přirozenou detoxikací.
Očistu mají na svědomí játra, která v těchto měsících prochází zatěžkávací zkouškou.
Detoxikace organismu výrazně ovlivňuje náš fyzický stav i psychické rozpoložení. Využijme proto období jara k podpoře očisty zdravou stravou, pravidelným pohybem a vydatným spánkem.
Pravidla zdravé jarní kuchyně
Lehce stravitelná jídla
Základem jídelníčku by měla být lehce stravitelná jídla. Taková, která nezatíží vaše trávení, dodají vám dostatek energie a všech potřebných živin. A z jakých potravin tato jídla připravit?
- tepelně upravené zeleniny
- klíčků a výhonků
- divokých bylinek
- celozrnných obilovin
- luštěnin
- bylinných čajů (mátového a heřmánkového)
Konzumace syrových salátů a studených pokrmů je v jarních měsících nevhodná.
Bylinky na každém talíři
Bylinky, nejlépe čerstvé, přidávejte do každého jídla. Sáhněte po zelených bylinkách, kurkumě, zázvoru, bobkovém listu, rozmarýnu, řeřiše, kopru nebo bazalce a nebojte se tyto poklady vzájemně kombinovat.
Zakázané potraviny
Jaro volá po vyřazení některých potravin z jídelníčku. Jsou jimi mléčné výrobky, maso, uzeniny a sladkosti. Radikálním omezením mléčných výrobků zabráníte zahlenění, vyloučením masa, uzenin a sladkostí ulehčíte trávení.
Dále se vyhněte veškerým průmyslově zpracovaným potravinám, bílé mouce, kofeinovým nápojům, rafinovaným cukrům a ztuženým tukům.
Zdraví přínosná je v tomto období i omezená spotřeba ořechů, semínek a rostlinných olejů. Vhodná je střídmá konzumace mandlí, dýňových semínek, lněných semínek, olivového a lněného oleje.
Chutě, které vedou
Detoxikaci organismu můžete podpořit i potravinami kyselé, ostré, pikantní a hořké chuti. Potraviny těchto chutí usměrňují expanzi jater, pomáhají trávit tuky, odstraňovat hleny a celkově zlepšovat trávení. Do jídla přidávejte:
- jablečný ocet nebo umocet
- kysané zelí
- kimchi nebo pickles
- ředkvičky
- jarní cibulku
- rukolu