Inspirujte se našimi zdravými a na přípravu snadnými recepty. Představují ideální podzimní oběd nebo večeři pro celou rodinu.
Pečená dýně na kari s čočkou
Ingredience:
- 1/3 menší dýně (máslové či Hokkaidó)
- ½ hrnku zelené čočky
- Lžíce olivového oleje
- Cibule
- Stroužek česneku
- Kousek čerstvého zázvoru
- Hrst kadeřavé kapusty
- Plechovka kokosového mléka
- Hrst sušených rajčat
- Lžíce kari koření
- Špetka himalájské soli
- Špetka černého pepře
- Čerstvý koriandr
Postup:
- Čočku na hodinu namočte, poté propláchněte.
- Cibuli, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Cibuli, česnek a zázvor krátce orestujte na olivovém oleji (použijte hlubší hrnec).
- Do hrnce přidejte předem namočenou a propláchnutou čočku, kari koření, vodu (čočka by v ní měla být plně ponořená), vše zlehka promíchejte, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut do změknutí čočky. Obsah hrnce ode dna několikrát promíchejte.
- Mezitím, než se čočka uvaří, zbavte dýni slupky a nakrájejte ji na menší kousky.
- Kousky dýně vložte do nepřilnavé zapékací mísy, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10-15 minut.
- K uvařené čočce přihoďte upečenou dýni, nadrobno nakrájená sušená rajčata, kokosové mléko a kapustu.
- Obsah hrnce přendejte zpět do zapékací mísy a dále pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 15-20 minut.
- Hotové kari ozdobte před podáváním nasekaným koriandrem.
Krémové rizoto s dýní, houbami a květákem
Ingredience:
- 1/3 menší dýně
- 4 větší růžičky květáku
- Hrst sušených hub
- Cibule
- Česnek
- Lžíce olivového oleje
- Stonek řapíkatého celeru
- Porce rýže vhodné k přípravě rizota, např. Arborio
- Lžíce lahůdkového droždí
- Špetka himalájské soli
- Sušený rozmarýn
Postup:
- Dýni zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky.
- Kousky dýně vložte do nepřilnavé zapékací mísy, osolte a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 25-30 minut.
- Houby ponořte do horké vody na cca 15 minut.
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Celer omyjte a nakrájejte na malé kousky.
- Květák rozmixujte nahrubo.
- Cibuli, česnek a celer krátce orestujte na olivovém oleji (použijte hlubší hrnec).
- Do hrnce přisypte rýži, rozmarýn, přihoďte houby (spolu s vodou, v níž se namáčely) a květák.
- Obsah hrnce zalijte vodou (rýže by v ní měla být plně ponořená).
- Vše zlehka promíchejte, přiveďte k varu a vařte cca 15-20 minut do změknutí rýže. Obsah hrnce ode dna několikrát promíchejte, vodu, je-li třeba, průběžně dolévejte.
- K uvařenému rizotu přihoďte upečenou dýni, přisypte lahůdkové droždí, vše zlehka promíchejte a podávejte.