Zdravé a rychlé recepty z dýně

Inspirujte se našimi zdravými a na přípravu snadnými recepty. Představují ideální podzimní oběd nebo večeři pro celou rodinu.

Pečená dýně na kari s čočkou

Ingredience:

Postup:

  1. Čočku na hodinu namočte, poté propláchněte.
  2. Cibuli, česnek a zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  3. Cibuli, česnek a zázvor krátce orestujte na olivovém oleji (použijte hlubší hrnec).
  4. Do hrnce přidejte předem namočenou a propláchnutou čočku, kari koření, vodu (čočka by v ní měla být plně ponořená), vše zlehka promíchejte, přiveďte k varu a vařte cca 30 minut do změknutí čočky. Obsah hrnce ode dna několikrát promíchejte.
  5. Mezitím, než se čočka uvaří, zbavte dýni slupky a nakrájejte ji na menší kousky.
  6. Kousky dýně vložte do nepřilnavé zapékací mísy, osolte, opepřete a pečte v předehřáté troubě na 200 °C 10-15 minut.
  7. K uvařené čočce přihoďte upečenou dýni, nadrobno nakrájená sušená rajčata, kokosové mléko a kapustu.
  8. Obsah hrnce přendejte zpět do zapékací mísy a dále pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 15-20 minut.
  9. Hotové kari ozdobte před podáváním nasekaným koriandrem.

Krémové rizoto s dýní, houbami a květákem

Ingredience:

  • 1/3 menší dýně
  • 4 větší růžičky květáku
  • Hrst sušených hub
  • Cibule
  • Česnek
  • Lžíce olivového oleje
  • Stonek řapíkatého celeru
  • Porce rýže vhodné k přípravě rizota, např. Arborio
  • Lžíce lahůdkového droždí
  • Špetka himalájské soli
  • Sušený rozmarýn

Postup:

  1. Dýni zbavte slupky a nakrájejte na menší kousky.
  2. Kousky dýně vložte do nepřilnavé zapékací mísy, osolte a pečte v předehřáté troubě na 200 °C cca 25-30 minut.
  3. Houby ponořte do horké vody na cca 15 minut.
  4. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  5. Celer omyjte a nakrájejte na malé kousky.
  6. Květák rozmixujte nahrubo.
  7. Cibuli, česnek a celer krátce orestujte na olivovém oleji (použijte hlubší hrnec).
  8. Do hrnce přisypte rýži, rozmarýn, přihoďte houby (spolu s vodou, v níž se namáčely) a květák.
  9. Obsah hrnce zalijte vodou (rýže by v ní měla být plně ponořená).
  10. Vše zlehka promíchejte, přiveďte k varu a vařte cca 15-20 minut do změknutí rýže. Obsah hrnce ode dna několikrát promíchejte, vodu, je-li třeba, průběžně dolévejte.
  11. K uvařenému rizotu přihoďte upečenou dýni, přisypte lahůdkové droždí, vše zlehka promíchejte a podávejte.