Zdravé recepty, které by neměly chybět v jarním jídelníčku

Jídelníček je na jaře vhodné doplnit o sezónní, lehce stravitelné suroviny.
Potraviny v jejich přirozené podobě vám dodají energii i zdraví prospěšné látky.
Publikováno: 8.6.2020
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Jemné česnekové pesto s oříšky
Ingredience:
- 2 hrsti čerstvého medvědího česneku
- 100 ml extra panenského olivového oleje lisovaného za studena
- Hrst piniových oříšků
- Hrst kešu oříšků
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Bazalku důkladně očistěte.
- Všechny suroviny společně rozmixujte.
- Pesto skladujte v chladu ve vyvařené, dobře uzavíratelné nádobě a spotřebujte max. do 7 dnů.
Lehký přílohový salát s rýží
Ingredience:
- 80 g hnědé rýže
- 250 g římského salátu
- 200 g mrkve
- 60 g vlašských ořechů
- Lžíce extra panenského hořčičného oleje
Postup:
- Rýži uvařte dle návodu.
- Římský salát natrhejte na menší kousky.
- Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
- Všechny ingredience smíchejte, zakápněte olejem a nechte v chladu odležet.
- Salát podávejte s grilovaným masem, rybou nebo sýrem.
Hustá zeleninová polévka s fazolemi
Ingredience:
- 500 ml zeleninového vývaru
- Konzerva bio loupaných rajčat
- Hrnek uvařených fazolí
- 2 mrkve
- 2 petržele
- 1 červená řepa
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- Špetka chilli
- 3 lžíce kysaného zelí
- 100 g uzeného tempehu
Postup:
- Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
- Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na menší kousky.
- Tempeh nakrájejte na tenké plátky.
- Na trošce vody zpěňte cibuli, česnek, po chvilce k nim přidejte uvařené fazole a zeleninu vyjma zelí.
- Obsah hrnce zalijte vývarem, rajčaty, okořeňte a nechte vařit pod pokličkou do změknutí zeleniny.
- Před podáváním přidejte do polévky zelí a kousky tempehu.