Zdravé recepty, které by neměly chybět v jarním jídelníčku

Jemné česnekové pesto s oříšky

Ingredience:

Postup:

  1. Bazalku důkladně očistěte.
  2. Všechny suroviny společně rozmixujte.
  3. Pesto skladujte v chladu ve vyvařené, dobře uzavíratelné nádobě a spotřebujte max. do 7 dnů.

Lehký přílohový salát s rýží

Ingredience:

  • 80 g hnědé rýže
  • 250 g římského salátu
  • 200 g mrkve
  • 60 g vlašských ořechů
  • Lžíce extra panenského hořčičného oleje

Postup:

  1. Rýži uvařte dle návodu.
  2. Římský salát natrhejte na menší kousky.
  3. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte nahrubo.
  4. Všechny ingredience smíchejte, zakápněte olejem a nechte v chladu odležet.
  5. Salát podávejte s grilovaným masem, rybou nebo sýrem.

Hustá zeleninová polévka s fazolemi

Ingredience:

  • 500 ml zeleninového vývaru
  • Konzerva bio loupaných rajčat
  • Hrnek uvařených fazolí
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 červená řepa
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • Špetka chilli
  • 3 lžíce kysaného zelí
  • 100 g uzeného tempehu

Postup:

  1. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno.
  2. Kořenovou zeleninu oškrábejte a nakrájejte na menší kousky.
  3. Tempeh nakrájejte na tenké plátky.
  4. Na trošce vody zpěňte cibuli, česnek, po chvilce k nim přidejte uvařené fazole a zeleninu vyjma zelí.
  5. Obsah hrnce zalijte vývarem, rajčaty, okořeňte a nechte vařit pod pokličkou do změknutí zeleniny.
  6. Před podáváním přidejte do polévky zelí a kousky tempehu.