Zdravé recepty s kysaným zelím

Kysané zelí by nemělo chybět ve zdravém jídelníčku.
Jak s ním v kuchyni nejlépe naložit? Čtěte dále.
Publikováno: 31.5.2021
Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji
Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy
60 minut s nutričním specialistou
Pěstujete zelí? Jestlipak víte, jaký poklad na zahrádce máte?
V kysané podobě obsahuje řadu vitaminů (betakaroten, vitamin B, C, E, K), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík), stopové prvky včetně síry, vlákninu i kyselinu mléčnou.
Dochází vám nápady, jak s kysaným zelím naložit? Vyzkoušejte naše zdravé, lahodné a na přípravu jednoduché recepty.
Žitný sendvič s kysaným zelím
Ingredience:
- 2 krajíce 100% žitného kváskového chleba
- 100 g kysaného zelí bez přidaného cukru
- lžíce kvalitní hořčice
- ½ zralého avokáda
- 1 rajče
- špetka černého pepře
Postup:
- Krajíce chleba potřete hořčicí a dále na ně vrstvěte zbylé suroviny v následujícím pořadí: plátky avokáda, kysané zelí, plátky rajčete, pepř.
Jahelný nákyp s kysaným zelím
Ingredience:
- 250 g kysaného zelí bez přidaného cukru
- 250 g jáhel
- 1 větší cibule
- lžíce řepkového oleje
- lžička hořčičných semínek
- lžička římského kmínu
- 250 g uzeného tempehu
- 200 ml rostlinné smetany na vaření
- špetka černého pepře
- špetka himalájské soli
Postup:
- Jáhly spařte, vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut pod pokličkou.
- Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
- Na řepkovém oleji orestujte cibuli spolu s kmínem a hořčičnými semínky.
- K cibuli přidejte na kostičky nakrájený tempeh, po chvilce i zelí.
- Vše prohřejte, nakonec do směsi přimíchejte uvařené jáhly.
- Jáhlovou směs přendejte do zapékací misky, přelijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut.