Zdravé recepty s kysaným zelím

Pěstujete zelí? Jestlipak víte, jaký poklad na zahrádce máte?

V kysané podobě obsahuje řadu vitaminů (betakaroten, vitamin B, C, E, K), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo, zinek, hořčík), stopové prvky včetně síry, vlákninu i kyselinu mléčnou.

Dochází vám nápady, jak s kysaným zelím naložit? Vyzkoušejte naše zdravé, lahodné a na přípravu jednoduché recepty.

Žitný sendvič s kysaným zelím

Ingredience:

  • 2 krajíce 100% žitného kváskového chleba
  • 100 g kysaného zelí bez přidaného cukru
  • lžíce kvalitní hořčice
  • ½ zralého avokáda
  • 1 rajče
  • špetka černého pepře

Postup:

  1. Krajíce chleba potřete hořčicí a dále na ně vrstvěte zbylé suroviny v následujícím pořadí: plátky avokáda, kysané zelí, plátky rajčete, pepř.

Jahelný nákyp s kysaným zelím

Ingredience:

  • 250 g kysaného zelí bez přidaného cukru
  • 250 g jáhel
  • 1 větší cibule
  • lžíce řepkového oleje
  • lžička hořčičných semínek
  • lžička římského kmínu
  • 250 g uzeného tempehu
  • 200 ml rostlinné smetany na vaření
  • špetka černého pepře
  • špetka himalájské soli

Postup:

  1. Jáhly spařte, vložte do vroucí osolené vody a vařte 10 minut pod pokličkou.
  2. Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli.
  3. Na řepkovém oleji orestujte cibuli spolu s kmínem a hořčičnými semínky.
  4. K cibuli přidejte na kostičky nakrájený tempeh, po chvilce i zelí.
  5. Vše prohřejte, nakonec do směsi přimíchejte uvařené jáhly.
  6. Jáhlovou směs přendejte do zapékací misky, přelijte smetanou a dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 20 minut.