Zdravé slazení bez výčitek s javorovým sirupem

Do povědomí lidí se konečně dostává informace o tom, že bílý cukr je skrytým jedem a stále více z nás se snaží nahrazovat tuto bezcennou surovinu jinými alternativami.

Tento fakt jistě svědčí i o stále narůstajícím zájmu lidí o zdravý životní styl, což je příjemným ukazatelem, nejenom v naší krajině.

Bílý cukr se totiž vyskytuje v potravinách mnohem častěji než bychom mohli tušit, proto je dobré takové potraviny cíleně vyhledávat, vyhýbat se jim a nahrazovat je jinými, mnohem zdravějšími.

Na bílý cukr zapomeňte

Z počátku vás jistě napadne hromada umělých sladidel, kterých je dnes na trhu opravdu požehnaně. Co ale když z každé strany slyšíte o tom, jak jsou právě tato sladidla škodlivá?

To je tématem samo o sobě, a jistě bychom to mohli sáhodlouze rozebírat, ale zde postačí, když si řekneme, že existují i výjimky jako je třeba přírodní sladidlo stévie.

Ostatní umělá sladidla nejsou sice zdraví nijak prospěšná, ale pokud je budeme konzumovat v doporučených denních dávkách, nemusíme se bát, že by nějak poškozovala náš organismus.

Přesto je lepší zařadit místo bílého cukru do jídelníčku přírodní varianty sladidel, které jsou sice také velmi kalorické, ale na rozdíl od bílého cukru mají alespoň nějakou nutriční hodnotu.

Bílý cukr kromě své sladivosti a zbytečných kalorií totiž nemá žádné výživové hodnoty, při jeho konzumaci tak do těla dostáváme pouze prázdnou energii, která má velký vliv na nárůst naší váhy.

Zázrak z Kanady

Říkáte si, čím kromě umělých sladidel můžete nahradit zmiňovaný cukr? Hnědým třtinovým cukrem? Nikoli. Tentokrát bude řeč o javorovém sirupu, který jistě všichni známe alespoň z amerických filmů.

Největším producentem javorového sirupu je kanadská provincie Québec, odkud tento sirup také původně pochází. Sirup se získává z javorových stromů, odkud vytéká šťáva, která se následně zahušťuje. Díky působení enzymů se ze škrobu tvoří v této tekutině cukr, který má vliv na následnou velmi sladkou chuť tohoto sirupu.

Javorový sirup se řadí mezi výživově velmi hodnotné potraviny. Kromě toho že je sladký, obsahuje i vysoké množství minerálů a vitamínů. Pro srovnání – bílý cukr obsahuje až 99 % škodlivé sacharózy, kdežto javorový sirup pouze něco kolem 65 %.

Na trhu není pouze jeden druh tohoto sirupu, můžeme si vybrat z několika druhů, které se dělí podle písmen A, B, C a D, jež kromě jiného poukazují i na barvu sirupu, která od A do D postupně tmavne.

Pokud si koupíme javorový sirup typu A, můžeme si být jisti, že jsme zainvestovali do kvality, protože tento sirup je považován za nejlepší ze všech. Sirupy typu A mají světlejší barvu, ale také jsou daleko jemnější a jejich chuť je méně intenzivní. Sirup tohoto typu je velmi drahý a proto je možné, že jako klasickou součást vaší kuchyně raději sáhnete po jiných typech a tento spíše pořídíte jako luxusní dárek někomu, o kom víte, že se o zdravý životní styl zajímá.

V Evropě je nejrozšířenější sirup typu C, který je tmavší a má mnohem výraznější chuť i aroma. Tímto sirupem si můžete dochutit nejenom lívance, ale je vhodný i jako sladilo do jogurtů či kaší.

Javorový sirup typu D je považován za nejméně kvalitní, využívá se proto zejména při pečení a tepelné úpravě některých pokrmů. Javorový sirup má také specifickou chuť, od bílého cukru ho neomylně rozeznáte. Pokud si však na tuto zemitou chuť zvyknete, jistě si ji zamilujete.

V čem se skrývá jeho prospěšnost?

Javorový sirup obsahuje zejména vitamíny řady B, které jsou nezbytné pro veškeré metabolické pochody v našem těle a zároveň mají příznivý vliv na nervovou činnost a tím i psychickou pohodu.

Z minerálních látek je to vápník, jehož funkce v našem těle je všem jistě dobře známá, dále železo, nezbytné pro krvetvorbu a dále mangan a zinek, který je součástí některých koenzymů, příznivě ovlivňuje náš imunitní systém a také pomáhá udržovat zdravou pokožku, vlasy a nehty.

K výrobě 1 litru javorového sirupu musí být z původní šťávy odpařeno až 40 litrů vody, což ho činí velmi drahým produktem. Pokud vám však záleží na tom, co vkládáte do úst, jistě byste jeho vyzkoušení měli alespoň zvážit.

Některé výzkumy dokonce spekulují o jeho preventivním působení před nádorovými onemocněními, kterým lze prý předcházet kombinací tohoto sirupu s jedlou sodou, kterou naopak pořídíme velmi levně.

Javorový sirup se využívá i při některých detoxikačních a redukčních kůrách, před jejich započetím se ale vždy raději poraďte s odborníkem na výživu anebo s lékařem.

Kromě jeho příznivých nutričních hodnot je ale javorový sirup stále produkt, který má vysokou energetickou hodnotu, proto bychom si jeho přijaté množství měli stejně jako u cukru hlídat. Pár kapek na dochucení pokrmu jistě nikomu neublíží, pokud jste ale na redukční dietě nebo trpíte cukrovkou, tak jeho používání raději dvakrát zvažte.

Za vysokou sladivostítohoto sirupu se totiž neskrývají chemicky uměle vytvořené sloučeniny, nýbrž klasické jednoduché cukry, které bychom v jídelníčku měli všeobecně omezovat, bez rozdílu odkud pocházejí.

Javorový sirup dnes zakoupíte nejenom v obchodech se zdravou výživou, široký sortiment dnes nabízí i většina hypermarketů. Takže čím si příště osladíte palačinky? My máme jasno!