Zdravé stravování: Komu nesvědčí?

Šokující zjištění, se kterým přišli britští vědci vyzývá zejména potravinářský a zdravotnický průmysl k přizpůsobení výrobků na míru konzumentům. Proč?

Na zdravé potraviny totiž lidé reagují různými způsoby. Někteří citlivější jedinci vykazují alergické reakce po konzumaci konkrétních druhů ovoce a zeleniny, ořechů, kávy, obilovin, mléčných výrobků a jiných druhů potravin.

A tak zatímco někomu může zdravá strava dlouhodobě prospívat, jinému škodit, na což ho brzy upozorní reakce metabolismu.

Proč zdravou stravu někteří nesnesou?

Stojí na vině genetika? Podle vědců nikoliv.

Za pravděpodobnější faktory vedoucí ke špatné reakci těla na jídlo považují střevní prostředí, biorytmy, spánek, pohyb, kombinaci potravin, nebo třeba načasování jednotlivých denních porcí jídla.

Jak se stravovat, když vám zdravé potraviny nesvědčí?

  • Vnímejte svůj organismus a reagujte na signály, které k vám vysílá.
  • Nesnažte se následovat obecná výživová doporučení. Organismus každého z nás reaguje po svém.
  • Starejte se o svou střevní mikroflóru.
  • Zamyslete se nad kombinováním jednotlivých potravin. Některé k sobě zkrátka neladí, chuťově i svým chemickým složením.
  • Nepodceňujte pravidelný a dostatečný spánek.
  • Hýbejte se denně, nejlépe na čerstvém vzduchu.

Inspirováno článkem: https://zena.aktualne.cz/zdravi/zdrave-stravovani-neni-pro-kazdeho-tvrdi-vedci-v-nove-studii/r~2cb5a54ebc4511eab1110cc47ab5f122/