Zdravé stravování toleruje občasné hřešení

Pečujte o své tělo a ono se vám odvděčí

Hodně lidí se mylně domnívá, že zdravá strava je jenom o odříkání, ale věřte, že tomu tak zdaleka není. Zdravé stravování je především životní filosofie, kterou když pochopíte, jistě si ji také zamilujete.

Pokud se máte rádi a myslíte to se svým zdravím vážně, přechod na zdravější jídelníček pro vás nebude žádný problém.

Jestliže máte pocit, že jste se doposud stravovali nezdravě a nad svým jídelníčkem jste neměli žádnou kontrolu, rozhodně přechod na zdravější stravu neuspěchejte.

Pokud si ze dne na den zakážete vše, co jste doposud jedli a začnete chroupat zeleninu horem dolem, pravděpodobně vám to dlouho nevydrží.

Je důležité naučit se dělat kompromisy se sebou samotným a zdravější potraviny zařazovat postupně. Nejdříve se zkuste zamyslet nad tím, proč se svým jídelníčkem nejste spokojeni. Máte zdravotní problémy, či problémy s váhou? Určete si jasný důvod, kvůli jakému se chcete stravovat zdravěji a mějte ho vždy na paměti.

Motivace je jedním z nejdůležitějších aspektů zdravého životního stylu a hubnutí, protože díky ní neztrácíte vůli udělat změnu k lepšímu.

I se zdravým jídelníčkem si můžete zahřešit!

Nebojte se, že pokud se z nějakého důvodu rozhodnete pro zdravé stravování, už nikdy neuvidíte svoji oblíbenou čokoládu. Zdravý jídelníček by měl být vytvořen především díky zdravému uvažování, ke kterému rozhodně nepatří restrikce všeho, co máte rádi.

Je důležité nastolit ve svém denním režimu řád a vědět, kdy je vhodné zařazovat jaké potraviny. Pokud tedy například dostanete chuť na sladké, neodpírejte si ho. Jednou za čas si klidně tu čokoládu nebo zmrzlinový pohár dejte, ale mějte na paměti, že by to nemělo být vaší každodenní zvyklostí.

I ke zdravému stravování patří občasné hříšky, které bychom si neměli odpírat, ale musíme znát svoji míru. Zdravá strava by neměla vést pouze k fyzické pohodě, ale rovněž i k té psychické.

Pokud si budete do nekonečna zakazovat vše, na co máte chuť, stejně dříve nebo později uklouznete a následky pak mohou být mnohem horší, než kdybychom si nějakou tu pochutinu občas dopřáli. Lidé, co se přehnaně omezují v jídle, jsou ve stálém psychickém vypětí, které se pak může negativně zrcadlit i do jejich osobního života.

Mějte své stravování pod kontrolou, ale nebuďte posedlí

Nedovolte jídlu ovládat svou psychiku a zdravé stravování berte sportovně. Ano, je super mít se vždy pod kontrolou, ale pokud jednou za čas dostanete chuť na pořádnou zmrzlinu, dopřejte si ji. Pokud to nebude každý den, s vaší postavou to nic neudělá a vy se budete cítit mnohem lépe, než kdybyste si nikdy nezahřešily.

Důležité je nemít výčitky, a pokud už si nějaké to ne příliš zdravé zpestření jídelníčku dovolíte, snažte se si ho co nejvíce užít a mít z něho potěšení.

Pokud chcete díky zdravějšímu jídelníčku zhubnout nějaké to kilo, vydali jste se také správným směrem. Pro redukci hmotnosti je pravidelný a odlehčený jídelníček tou nejlepší volbou.

Zapomeňte na nesmyslné diety zakazující řadu potravin a raději se naučte jíst střídměji. Velkou chybou lidí při redukci hmotnosti je fakt, že se snaží v jídle co nejvíce omezovat, aby výsledky byly co nejdříve vidět. Proces hubnutí bychom však neměli urychlovat, jelikož většinou platí, že čím dříve zhubneme, tím rychleji zase nabereme shozená kila zpět.

Hubnutí je během na dlouhou trať a měli bychom si uvědomit, že nezhubneme jen tak přes noc. Omezení jídelníčku je při dietě sice nutností, ale neznamená to, že nemůžete udělat někdy výjimku.

Snažte se myslet pozitivně, a pokud se naskytne nějaká příležitost, kdy byste si ten „malý hříšek“ opravdu rádi dopřáli, dejte si ho a mějte z něj radost!