Jak zdravě zhubnout s červenou řepou?

Kniha o zelenině

Mačingová dieta, jak často bývá tento způsob stravování nazýván, přišel s převratnou teorií. Jezte vybraná jídla a potraviny, zkuste vydržet 30 denní detoxikační proces, následně postupně přidávejte další potraviny a zbavte své tělo toxinů, shoďte přebytečné kilogramy, získejte ztracenou energii a buďte fit. Zní to jako lákadlo z reklamy, ale jak ukazují tisíce lidí na internetových diskuzích, opravdu to funguje.

Základem je zelenina. Konkrétně červená řepa, cuketa, okurka, mrkev, ale i zelí nebo brokolice či špenát. Jak funguje ale červená řepa a hubnutí, když jde o sladkou variantu, kterou všichni známe? Pozor, většinou nepracujeme s hotovými pokrmy, jako je slazená sterilovaná řepa, ale se syrovou zeleninou, kterou si sami upravujeme.

Řepa jako základní „plnivo“

Jestli v běžném stravování hlavní funkci „plniva“ mají potraviny jako je bílé pečivo, brambory, knedlíky nebo těstoviny, v tomto detoxikačně hubnoucím programu je to pak právě červená řepa. A to s rozdílem, že nezatěžuje naše trávení, obsahuje vysoký podíl důležitých minerálů a vitaminů a hlavně, nepřispívá zanášení našeho organismu a přibývání na váze.

Její využití je pak široké, především do salátu. Ten tvoří doslova důležitý mezník a pilíř v dietě podle Mačingové. Řepa není ani nijak finančně náročná, její ceny jsou samozřejmě nejnižší v sezóně.

Konkrétní použití

Podívejme se na některé recepty, které červená řepa vlastně nabízí. Nejdůležitější a nejoblíbenější bude salát z červené řepy. Základem jsou dvě nebo tří červené řepy, které uvaříme do měkka. Oloupeme je a nakrájíme je pak na kostičky. Přidáme nakrájené papriky, okurku (sterilovanou kyselou), dále lze přidat podle chuti i rajče, hrst nasekaných ořechů nebo slunečnicových semínek, olivový olej, trošku sýra, hrst oliv a koření (nejlépe sušené bylinky). Solit ani nemusíme. Důkladně promícháme a podáváme za studena.

Červená řepa a recepty, to je bohatá kombinace a možnosti. Kromě různých variací salátů ji pak přidáváme i do hutné polévky, která slouží jako hlavní jídlo. Jde o zeleninovou polévku alá boršč, kde místo masa přidáváme právě řepu. Kromě toho nechybí ani paprika, cibule, zelí, může být i cuketa a troška brambor. To vše se důkladně povaří a dochutí. Polévka je velmi sytá a nahradí snadno hlavní jídlo.

Detoxikace a zdraví

Pokud Vás přeci jen recepty s červenou řepou zaujali, či Vás oslovil dietně detoxikační program od Mačingové, čtěte i nadále. Samotný detoxikační proces trvá 4 týdny, kdy se řídíte vybranými recepty, kde hraje prim již zmíněná červená řepa. Po detoxikaci přichází další fáze, kam se přidávají i další druhy potravin. Tělo zbavíte především škodlivých látek, kilogramy půjdou dolů, a pokud zapojíte i cvičení, kýžený výsledek se rychle dostaví.

Je třeba ale upozornit, že dieta je na bázi zeleniny, tedy je nutno počítat s tím, že pocítíte chutě po jídlech, na která jste byli zvyklí. Výhodou je, že uvedené recepty, jako je i salát z červené řepy můžete jíst do sytosti bez omezení. To platí o řepě celkově.

Červená je červená

Červená řepa má výrazný vliv na funkci jater a střev. Odvodňuje organismus a navíc obsahuje důležité minerály, které obvykle našemu tělu chybí. Je třeba ale upozornit, že nadměrná konzumace červené řepy právě v takové dietě může způsobit červenou moč nebo červenou stolici. Nejde o zdravotní komplikace, jenom sílu barviva z řepy a naší zvýšené konzumace.