Zařaďte do spíže zdravé pomocníky, s nimiž každé jídlo dostane nový rozměr.
Klasická sójová omáčka, worcesterová omáčka a jiná běžná dochucovadla se stanou minulostí.
Sójové omáčka Shoyu a Tamari
Sójové omáčky Shoyu a Tamari spojují tradiční výrobní postupy. Vyrobeny jsou z několika málo surovin: většinou sóji, soli, fermentačního činidla a vody.
Nenajdete v nich žádné umělé zvýrazňovače chuti, barviva ani konzervanty.
Obě omáčky patří mezi univerzální dochucovadla. Hodí se do asijských pokrmů, marinád, zálivek i dipů.
Tamari omáčka je vhodná také pro celiaky, jelikož neobsahuje lepek.
Umeocet
Umeocet, jak z názvu vyplývá, dodává jídlu příjemně nakyslou, lehce pikantní chuť. Je vedlejším produktem při výrobě nakládaných švestek umeboshi.
Umeocet obsahuje kromě švestek také shizo listy a sůl.
A jak s umeoctem naložit v kuchyni? Kápnout ho můžete např. do koprové omáčky, boršče, nebo vařené čočky. Chuťově vyladí i kvašenou zeleninu, salátové zálivky, dipy nebo marinády.
Lahůdkové droždí
Lahůdkové droždí je deaktivované droždí, univerzální a velmi oblíbené dochucovadlo.
Má lehce sýrovou chuť i aroma, vhodné je do studené i teplé kuchyně. Teplé jídlo zahustí a propůjčí mu krémovou texturu.
Lahůdkové droždí je bohaté na vitamin B, bílkoviny a minerální látky.
Chuťově obohatí například rizota, polévky, omáčky, karbanátky, dušenou zeleninu, luštěninové pokrmy i pomazánky.
K dostání je ve dvou variantách, základní (bezlepkové) a se sladem (s obsahem lepku).
TIP: Lahůdkové droždí přidávejte do teplých pokrmů těsně před servírováním. Zdlouhavou tepelnou úpravou přichází o zdraví prospěšné látky.