Zdraví pomocníci v kuchyni, kteří zlepší chuť jídla

Zařaďte do spíže zdravé pomocníky, s nimiž každé jídlo dostane nový rozměr.

Klasická sójová omáčka, worcesterová omáčka a jiná běžná dochucovadla se stanou minulostí.

Sójové omáčka Shoyu a Tamari

Sójové omáčky Shoyu a Tamari spojují tradiční výrobní postupy. Vyrobeny jsou z několika málo surovin: většinou sóji, soli, fermentačního činidla a vody.

Nenajdete v nich žádné umělé zvýrazňovače chuti, barviva ani konzervanty.

Obě omáčky patří mezi univerzální dochucovadla. Hodí se do asijských pokrmů, marinád, zálivek i dipů.

Tamari omáčka je vhodná také pro celiaky, jelikož neobsahuje lepek.

Umeocet

Umeocet, jak z názvu vyplývá, dodává jídlu příjemně nakyslou, lehce pikantní chuť. Je vedlejším produktem při výrobě nakládaných švestek umeboshi.

Umeocet obsahuje kromě švestek také shizo listy a sůl.

A jak s umeoctem naložit v kuchyni? Kápnout ho můžete např. do koprové omáčky, boršče, nebo vařené čočky. Chuťově vyladí i kvašenou zeleninu, salátové zálivky, dipy nebo marinády.

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí je deaktivované droždí, univerzální a velmi oblíbené dochucovadlo.

Má lehce sýrovou chuť i aroma, vhodné je do studené i teplé kuchyně. Teplé jídlo zahustí a propůjčí mu krémovou texturu.

Lahůdkové droždí je bohaté na vitamin B, bílkoviny a minerální látky.

Chuťově obohatí například rizota, polévky, omáčky, karbanátky, dušenou zeleninu, luštěninové pokrmy i pomazánky.

K dostání je ve dvou variantách, základní (bezlepkové) a se sladem (s obsahem lepku).

TIP: Lahůdkové droždí přidávejte do teplých pokrmů těsně před servírováním. Zdlouhavou tepelnou úpravou přichází o zdraví prospěšné látky.