Zdraví prospěšné návyky, které vám pomohou zhubnout

Zkoušeli jste nejrůznější diety, půsty i redukční tréninkové programy zaručující nižší číslo na váze? Že vám nic nepomohlo?

Řešení hledejte ve výměně původních, nezdravých návyků za nové, vedoucí k viditelným a dlouhodobým změnám.

Zdravé návyky po ránu

Ne nadarmo se říká, že ráno dělá den. Vstávejte proto pozitivně naladěni, s vědomím, že pro sebe a pro dosažení vašich cílů uděláte maximum.

Studená sprcha

Nastartujte metabolismus studenou sprchou, která přispívá k mentálnímu i fyzickému zdraví.

Je vědecky prokázané, že studená sprcha zvyšuje tvorbu hormonů zlepšujících náladu, urychluje regeneraci svalstva, posiluje imunitní systém a snižuje míru stresu a úzkostí.

Sklenice vlažné vody nalačno

Vypijte sklenici vlažné vody ještě před snídaní a podpořte hydrataci organismu po spánku.

Příjem tekutin po probuzení vám pomůže zpravidelnit váš pitný režim v průběhu celého dne.

Zdravá a nutričně vyvážená snídaně

Připravte si zdravou, nutričně vyváženou snídani, která vás příjemně zasytí po delší dobu. Díky ní doplníte energii po nočním lačnění a již od samého rána vyživíte tělo tím nejlepším možným způsobem.

Sestavte ji z:

  • komplexních sacharidů (obilné vločky, celozrnné pečivo)
  • kvalitních bílkovin (nejlépe domácí neslazené mléčné výrobky, vejce, luštěninové nebo ořechové pomazánky, libová šunka)
  • zdravých tuků (avokádo, hořká čokoláda, ořechy, semínka)
  • ovoce či zeleniny

Zdravé návyky v pracovní době

Zdravé sezení

Příchodem do práce starost o zdraví a váhu nekončí. Zlepšete polohu, ve které trávíte většinu vašeho dne. Kromě investice do kancelářského křesla podporujícího zdravé sezení vám mohou pomoci nejrůznější fyzioterapeutické pomůcky (míče, balanční podložky).

Zdravá a nutričně vyvážená strava na pracovišti

Pozornost věnujte také stravě na pracovišti. Vyhněte se firemním kantýnám a fastfoodům v okolí a vybavte se domácím, nutričně vyváženým obědem, případně svačinou.

Sestavte je z:

  • komplexních sacharidů (celozrnné obiloviny, hnědá rýže, batáty, luštěniny)
  • kvalitních bílkovin (domácí maso, vejce, neslazené mléčné výrobky, ryby, luštěniny, tofu, tempeh, seitan)
  • zdravých tuků (avokádo, ořechy, semínka, rostlinné oleje)
  • ovoce či zeleniny

Pohyb během pracovní doby

Během pracovní doby nezapomeňte na pohyb. Vaše zdraví i váze prospěje chůze do schodů i ze schodů, krátká procházka kolem bloku nebo protažení za kancelářským stolem.

Zdravé návyky po příchodu z práce

Déletrvající pohyb

Využijte váš volný čas naplno a dejte tělu, co mu za celý den dlužíte – déletrvající, zdravý pohyb.

Vyberte si pohybovou aktivitu, díky které podpoříte spalování kalorií a komplexně zpevníte celé vaše tělo (rychlá chůze, jízda na kole/rotopedu, plavání, box, tanec, jóga, pilates, cvičení s vlastní vahou/se závažím).

TIP: Pokud můžete, využijte zpočátku rad odborníka (fyzioterapeuta, fitness trenéra), který vás informuje o správné technice i provedení jednotlivých cviků.

Zdravá a nutričně vyvážená večeře

Využijte času, který trávíte v kuchyni při vaření večeře a připravte si porci navíc do krabičky (oběd na druhý den do práce).

Ani večer sami sebe nepřipravte o dávku komplexních sacharidů, kvalitních bílkovin a zdravých tuků po vzoru oběda. Namísto ovoce sáhněte po zelenině.

Odpočinek

Než ulehnete do peřin, vyvětrejte ložnici a věnujte čas odpočinku. Přečtěte si knihu, pusťte si relaxační hudbu, povídejte si s partnerem či rodinou a nabírejte energii do dalšího dne.

Spát choďte brzy nikým a ničím nerušeni.