Oč jde
Čerstvým pekařským droždím se má na mysli jednobuněčný mikroorganismus houbovitého druhu. Nejčastějším typem kvasinek, které v droždí najdete, jsou Saccharomyces cerevisiae. K jejich rozmnožování je zapotřebí cukru.
Kvasinky cukr přeměňují na oxid uhličitý a alkohol, což vede k efektu vzdouvání těsta, respektive jeho kynutí.
Kde se bere
Droždí se vyrábí průmyslově, a to v takzvaných drožďárnách. K prvotní výrobě dochází již v laboratořích (v prostředí, v němž se vyskytuje cukr z melasy za přítomnosti kyslíku a přídavku živin) procesem fermentace.
Poté se zbylá melasa a živiny z růstového prostředí separují, čímž vzniká kvasničné mléko. Mléko je zbaveno vody a droždí se zabalí do obalů.
Takto zabalené droždí se skladuje na chladném místě, a nakonec se se dováží na trh chladírenskými vozy.
Jak vybrat kvalitní kus
Vybrat kvalitní droždí může být pro někoho pořádným oříškem. Vždy dejte přednost známým a na trhu již léta prověřeným značkám.
Také si zkontrolujte, zda je droždí pořádně zabalené a jestli neprošlo datem spotřeby.
Po jeho rozbalení by mělo mít světle krémovou barvu, příjemnou vůni a jeho drobení by vám mělo jít zlehka.
Vhodná forma skladování
Čerstvé pekařské droždí skladujte v suchu a chladu při teplotách v rozmezí 1-10 °C. Zmrazit ho můžete pouze za předpokladu, že ho po jeho rozmražení spotřebujete do 24 hodin.
Zdravotní přínosy v případě jeho konzumace
Kvasnice obsahují vysoký podíl vitamínů skupiny B, především thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3). Všechny tyto vitamíny pozitivně ovlivňují srdeční činnost a činnost nervové i kožní soustavy. Jejich konzumace prospívá i trávení, nespavosti a depresím.
V droždí ale najdete také kyselinu listovou, kvalitní bílkoviny, aminokyseliny a minerály (draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, železo).
Kdy ho do jídelníčku nezařazovat
Konzumace droždí se nedoporučuje osobám, které trpí zažívacími potížemi. Vhodné není ani pro ty jedince, kteří bojují s nadváhou, jelikož těsta droždí obsahující vykazují velké množství tuku.