Zdravotní přínosy pekařského droždí

Oč jde

Čerstvým pekařským droždím se má na mysli jednobuněčný mikroorganismus houbovitého druhu. Nejčastějším typem kvasinek, které v droždí najdete, jsou Saccharomyces cerevisiae. K jejich rozmnožování je zapotřebí cukru.

Kvasinky cukr přeměňují na oxid uhličitý a alkohol, což vede k efektu vzdouvání těsta, respektive jeho kynutí.

Kde se bere

Droždí se vyrábí průmyslově, a to v takzvaných drožďárnách. K prvotní výrobě dochází již v laboratořích (v prostředí, v němž se vyskytuje cukr z melasy za přítomnosti kyslíku a přídavku živin) procesem fermentace.

Poté se zbylá melasa a živiny z růstového prostředí separují, čímž vzniká kvasničné mléko. Mléko je zbaveno vody a droždí se zabalí do obalů.

Takto zabalené droždí se skladuje na chladném místě, a nakonec se se dováží na trh chladírenskými vozy.

Jak vybrat kvalitní kus

Vybrat kvalitní droždí může být pro někoho pořádným oříškem. Vždy dejte přednost známým a na trhu již léta prověřeným značkám.

Také si zkontrolujte, zda je droždí pořádně zabalené a jestli neprošlo datem spotřeby.

Po jeho rozbalení by mělo mít světle krémovou barvu, příjemnou vůni a jeho drobení by vám mělo jít zlehka.

Vhodná forma skladování

Čerstvé pekařské droždí skladujte v suchu a chladu při teplotách v rozmezí 1-10 °C. Zmrazit ho můžete pouze za předpokladu, že ho po jeho rozmražení spotřebujete do 24 hodin.

Zdravotní přínosy v případě jeho konzumace

Kvasnice obsahují vysoký podíl vitamínů skupiny B, především thiamin (B1), riboflavin (B2) a niacin (B3). Všechny tyto vitamíny pozitivně ovlivňují srdeční činnost a činnost nervové i kožní soustavy. Jejich konzumace prospívá i trávení, nespavosti a depresím.

V droždí ale najdete také kyselinu listovou, kvalitní bílkoviny, aminokyseliny a minerály (draslík, fosfor, hořčík, chrom, sodík, železo).

Kdy ho do jídelníčku nezařazovat

Konzumace droždí se nedoporučuje osobám, které trpí zažívacími potížemi. Vhodné není ani pro ty jedince, kteří bojují s nadváhou, jelikož těsta droždí obsahující vykazují velké množství tuku.