Ženy versus muži v jídle

Proč mužům a ženám chutná jiné jídlo nebo proč mají jiné stravovací návyky? Hlavním důvodem je rozdílná hladina hormonů v těle a také historické klišé, které přirozeně každý dodržuje. Mírně odlišné proto bude i praktikování diety.

Při nesprávném stravování mužům chybí dopamin, což je látka v mozku, která tělu dodává energii a motivaci. Dopamin přitom vzniká z aminokyselin obsažených v jídle. Pokud ho muž nemá, tak se může chovat iracionálně (zvláště ve srovnání s ženou) a provozovat nebezpečný sport nebo jízdu autem. Tím ale jen tělo reaguje na vzniklou situaci, protože právě pocitem nebezpečí dokáže dopamin rychle doplnit.

Zato ženám při nesprávném stravování zase může chybět serotonin, neuropřenašeč v mozku, který zajišťuje pocity štěstí a uvolnění. Bez jeho správné hladiny ženu trápí pocity ustaranosti, úzkosti, smutku nebo méněcennosti. K výkyvům nálad dochází obzvláště, když u ženy zakolísá hladina krevního cukru. Mozek v té chvíli přestane vyrábět serotonin úplně a ženě se zhorší nálada. Do chvíle než dostane hlad a hladinu cukru doplní například čokoládou nebo jiným jídlem. Od smutku je pak velmi blízko k obezitě

Jak předcházet problémům?

Jak zabránit nesprávným hladinám hormonů v těle lidí? Podrobněji vám poradí váš dietolog, ale obecně lze říci, že je důležitá pravidelná strava třikrát, ale lépe pětkrát denně, nezapomínat na snídani a také pravidelně cvičit, což také dokáže i přes počáteční bolest zlepšit náladu a upravit krevní cukry.

Přestože se zásady snažíte dodržovat, tak může dojít k vychýlení. Jak nejrychleji a jakými surovinami žena zdravě doplní potřebné suroviny? Místo čokolády zkuste například petržel, mořské řasy, cibuli, datle, oříšky, mandle, meloun, celer, mrkev, sušené meruňky, papriku, pomeranče, jahody, třešně, ananas, dýně, rajčatový protlak, pohanku, rajčata, brambory, kapustu, fíky, banány, máslo, syrovátku. Vhodné je i pivo, ale samozřejmě jednu skleničku a nikoliv více.

To platí hlavně pro ženy, ale u mužů se to až tolik neprojeví. Pro obě pohlaví je ovšem při stravování nesmírně důležité dostatečné pití. Stejně jako po ránu startujete tělo snídaní, tak je to vhodné i pitím a to nejlépe teplým nápojem – například neslazeným čajem. Při deficitu pití rozhodně nepomáhá alkohol, který tělo při větším množství odvodňuje. Jsou tak více zatížená játra, které nezvládají zpracovávat toxiny a vytvářejí více tuku, který obaluje ostatní orgány, aby je ochránil. U mužů takto nejčastěji vzniká typický pivní mozol.

Pro muže maso, ženám obilí

Další věcí v rozdílném chování při stravování mužů a žen jsou stereotypy dané historickým vývojem. V pravěku muži museli ulovit mamuta a ženy s dětmi čekali u ohně, takže hlad zaháněli i jiným druhem jídla, například kořínky.

I dnes se podle tohoto vzoru bere jako fakt, že muži musí mít dostatečný přísun masa a bílkovin ve své stravě a ženám stačí k životu obilí (sacharidy). Podle vědeckých průzkumů to i v dnešní době překvapivě stále platí, už ale nejde o přírodu a pudy v nás, ale je to dané spíše kulturními stereotypy a klišé o muži vychutnávajícím steak a ženě lžičkou mlsající jogurt. Lze to přirovnat k reklamní kampani, která se napříč staletími ujala a dodržuje se, ale hormonální opodstatnění nemá a v mnoha rodinách už dnes ani neplatí.

Muži spotřebují více energie, ale rozdíl není až tak velký

Pravdou ovšem je, že muži vydávají bez vlastního přičinění více energie než ženy. Hlavně je to proto, že mají více svalové hmoty a v průměru větší váhu než ženy, takže objem jídla by měl být přirozeně o něco vyšší než u žen.

Ve výdeji energie, ale není až takový rozdíl jak se dříve soudilo. Podle výpočtu takzvaného bazálního metabolismu BMR (anglicky Basal Metabolic Rate), který ukáže množství energetického příjmu potřebného pro zachování základních životních funkcí se hodnoty u mužů a žen liší jen mírně. K většímu rozdílu v řádu 10 – 30 % dochází až při střední a těžké aktivitě.