Žervé je čerstvý, nezrající měkký sýr, který se může pyšnit opravdu lahodnou a jemnou chutí. Tento mléčný výrobek je mnohem lepší alternativou tučných majonéz či tavených sýrů, které jsou s oblibou do pomazánek přidávány.
Žervé je většinou tvořené ze 70% vodou, ze 13% bílkovinami a z 15% tukem, zbytek tvoří laktóza, neboli mléčný cukr.
Pohostěte návštěvu zdravými jednohubkami
V žervé najdete mimo jiné také cholesterol a některé vitamíny a minerální látky. Tyto sýry nemají dlouhou trvanlivost jako jiné, proto je vhodné je využít do pomazánek, které sníte ihned.
Skvěle se hodí na pohoštění pro přátele, ale i jako zdravá snídaně bez přítomnosti tavících solí.
Obsah tuku v žervé může být různý, pokud se tedy snažíte redukovat hmotnost, raději volte méně tučné varianty, takové co mají do 10 % tuku.
3 tipy na zdravou pomazánku z žervé
Česneková pomazánka
Ingredience:
- 4 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 200 g žervé
- žlutá paprika
Postup:
- Papriku nakrájejte na drobné kousky a prolisujte česnek.
- V misce smíchejte žervé společně s česnekem a paprikou a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
- Hotovo! Jednoduché, zdravé a výtečné!
Rybí pomazánka s žervé
Ingredience:
- 200 g žervé
- sůl
- pepř
- 2 konzervy ančoviček v oleji
- 1 cibule
- 2 pl polotučné hořčice
Postup:
- Ančovičky vykostěte a pokrájejte na drobné kousky.
- Poté nakrájejte cibuli na jemno a smíchejte společně s ančovičkami.
- Směs v míse smíchejte s hořčicí, žervé a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
- Pomazánku míchejte, dokud nebude vláčná a máte hotovo!
Tip! Podávejte s celozrnnou bagetou.
Pomazánka ala tzaziky
Ingredience:
- 200 g žervé
- 1 ks salátové okurky
- sůl
- pepř
- 1 ks citrónu
Postup:
- Okurku nastrouhejte na jemno a vyperte z ní veškerou vodu.
- V míse smíchejte žervé, citrónovou šťávu a okurku.
- Na konec dochuťte solí a pepřem a míchejte pomazánku dohladka.
Tip! Tato pomazánka se hodí například k arabskému chlebu či tortille.