Žervé jako základ zdravých pomazánek

Žervé je čerstvý, nezrající měkký sýr, který se může pyšnit opravdu lahodnou a jemnou chutí. Tento mléčný výrobek je mnohem lepší alternativou tučných majonéz či tavených sýrů, které jsou s oblibou do pomazánek přidávány.

Žervé je většinou tvořené ze 70% vodou, ze 13% bílkovinami a z 15% tukem, zbytek tvoří laktóza, neboli mléčný cukr.

Pohostěte návštěvu zdravými jednohubkami

V žervé najdete mimo jiné také cholesterol a některé vitamíny a minerální látky. Tyto sýry nemají dlouhou trvanlivost jako jiné, proto je vhodné je využít do pomazánek, které sníte ihned.

Skvěle se hodí na pohoštění pro přátele, ale i jako zdravá snídaně bez přítomnosti tavících solí.

Obsah tuku v žervé může být různý, pokud se tedy snažíte redukovat hmotnost, raději volte méně tučné varianty, takové co mají do 10 % tuku.

3 tipy na zdravou pomazánku z žervé

Česneková pomazánka

Ingredience:

  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • 200 g žervé
  • žlutá paprika

Postup:

  1. Papriku nakrájejte na drobné kousky a prolisujte česnek.
  2. V misce smíchejte žervé společně s česnekem a paprikou a dochuťte dle potřeby solí a pepřem.
  3. Hotovo! Jednoduché, zdravé a výtečné!

Rybí pomazánka s žervé

Ingredience:

  • 200 g žervé
  • sůl
  • pepř
  • 2 konzervy ančoviček v oleji
  • 1 cibule
  • 2 pl polotučné hořčice

Postup:

  1. Ančovičky vykostěte a pokrájejte na drobné kousky.
  2. Poté nakrájejte cibuli na jemno a smíchejte společně s ančovičkami.
  3. Směs v míse smíchejte s hořčicí, žervé a dochuťte solí a pepřem dle libosti.
  4. Pomazánku míchejte, dokud nebude vláčná a máte hotovo!

Tip! Podávejte s celozrnnou bagetou.

Pomazánka ala tzaziky

Ingredience:

Postup:

  1. Okurku nastrouhejte na jemno a vyperte z ní veškerou vodu.
  2. V míse smíchejte žervé, citrónovou šťávu a okurku.
  3. Na konec dochuťte solí a pepřem a míchejte pomazánku dohladka.

Tip! Tato pomazánka se hodí například k arabskému chlebu či tortille.