Zhubněte úklidem

Čeká vás doma hora uklízení a vy byste raději někde sportovali a posilovali venku? Máte černé svědomí z toho, že budete doma uklízet, utírat prach či luxovat a nepůjdete třeba běhat? Nezoufejte. Domácí práce a úklid jsou někdy pěkně namáhavé, a když si správně uvědomíte, jaké svaly zapojujete a jak takovou aktivitu zefektivnit, hravě nahradíte sport nebo posilování. Hubněte úklidem a ještě doma skvěle vygruntujte!

Je to zdarma a efektivní

Všichni chceme mít pěkný domov a úklid domácnosti je k tomu jediná cesta. Pustíme se do uklízení opravdu z gruntu a začneme čištěním oken. Mytí okenních tabulí a rámů je samo o sobě celkem namáhavou činností, pokud používáme hadr a ne parní čistič. Nejčastěji k této domácí práci využíváme i štafle nebo židli, musíme se dostat prostě trošku výš. Jak si zefektivnit takový úklid? Když lezete nahoru na štafle nebo na židli při mytí oken, slezte a vlezte na ně znova. Znova slezte a vlezte na ně ještě jednou. Zopakujte si toto třeba desetkrát. Pak se teprve vrhněte na mytí oken. Nemyjte je jen jednoduchým kroucením rukou, dělejte velké oblouky, zapojte svaly celé ruky a ramen a postupně zrychlujte. Opakujte to několikrát. Okno bude jako nové a při zapojení pravé i levé ruky máte efektivní posilování paží.

Koberec jako nový

Co čištění koberců a hubnutí? Ano, i to jde, pokud tedy použijeme klasický kartáč. Nesedejte si hned k čištění koberců, ale zkuste si rovně stoupnout a udělat několik dřepů k zemi, aniž byste zvedli paty. Posilujete svaly nohou a hýždí. A teď k čištění koberce. Klekněte si na kolena a natáhněte se s kartáčem nebo houbičkou v obouch rukách co nejvíce dopředu, aniž by vám spadla spodní část zad k zemi. Takto se několikrát odtáhněte od nohou a zase zpět do kleku. Především myslete na to, aby při pohybu bylo vaše bříško dostatečně zpevněné a bedra neklesala dolů. Koberec bude poctivě vyčištěný a vy budete mít posílené vnitřní svalstvo těla.

Vysávejte s troškou energie

Úklid může být snadné cvičení doma, protože kalorie, které spalujete, nejsou rozhodně zanedbatelné. Teď je na řadě vysávání nebo zametání. Než si připravíte vysavač či koště, zapněte si nějakou oblíbenou, rychlou a energickou hudbu. A pusťte ji buď nahlas nebo do sluchátek, ať slyšíte i při puštěném luxu. Nechte muziku proudit tělem a pusťte se do uklízení. Uvidíte, jak se vaše tempo urychlí, jak vás to bude bavit a jak se tělo bude potit. Nepůjde jen o úklid, ale toto je už dokonce i hubnutí, budete posilovat svaly, rychlou aktivitou půjde i o aerobní cvičení. Můžete k tomu zapojit i tanec, sem tam se ohněte pro nějakou věc a ne jednou, ale třeba pětkrát za sebou.

Jak je to při srovnání se sportem?

Padesát minut aktivního vysávání nebo zametání s hudbou nahradí 30 minut zumby. Necelá hodina aktivního čištění koberců a oken nahradí 35 minut jógy. Tří hodinové uklízení domácnosti a to opět v aktivním tempu pak nahradí asi 60 minut joggingu nebo 90 minut cyklistiky volným tempem. Například úklid knih a vyklizení knihovny a opětovné navrácení do polic v délce 3 hodin pak nahradí 90 minut posilování ve fitness centru. A to nejsou zanedbatelné údaje!