Získejte dokonalá prsa díky klikům

Různé druhy kliků pro krásná prsa

Na posílení prsních svalů se nabízí celá soustava cviků. Jedním z nich jsou kliky, které určitě dobře znáte z hodin tělesné výchovy ve škole. Stávají se nejdokonalejší technikou k formování nejenom prsních svalů, ale i ramen a tricepsů. Výhodou je, že je můžete cvičit kdekoli, klidně i doma.

Existují různé způsoby provádění kliků, podle toho jakou část prsních svalů chcete posilovat, takže se nemusíte obávat, že by cvičení bylo zaměřené pouze jednostranně a zbytek svalu bude zahálet. Můžete provádět kliky s rukama na široko, tedy při velkém rozestupu rukou, kliky s rukama na úzko, blízko sebe, s vytočením předloktí, šikmo, s pomocí adaptérů, mezi dvěma lavičkami, s hlavou dolů. Při každém z nich se přitom namáhá jiná část prsou. Jejich vhodnou kombinací potom docílíte u prsních svalů dokonalého efektu. Jde navíc o cviky prováděné vlastní vahou těla, takže si zároveň s požadovanou partií těla posilujete i hluboký stabilizační systém, což má kladný vliv na vaši tělesnou kondici.

Hýbejte se nejenom v posilovně, ale i doma

Na posilovacích strojích je potom možné provádět rozpažování, stahování protisměrných kladek, dále takzvaný pullover, kdy ležíte na vyvýšené podložce a předpažené ruce s činkami spouštíte plynule za hlavu a svěsíte co nejníže, abyste cítili tah na prsou. Tlaky v lehu na rovné nebo šikmé lavičce (benchpress), tlaky a rozpažování s jednoručními činkami. Tyto tvarovací či rýsovací cviky jsou vhodné do posilovny.

Zažijete ale také řadu situací, kdy nebudete mít čas do posilovny chodit, a přesto nebudete chtít zanedbat svoji pravidelnou dávku cvičení. Některé cviky provozované v posilovnách ale můžete klidně za určitých podmínek provádět i doma. Patří mezi ně například rozpažování s činkami či pullover na lavici. Stačí vám pořídit si činky a najít si doma vhodnou lavičku, nebo jiný vyvýšení prostor, třeba postel.

Osvojte si správnou techniku cvičení

Na jaké zásady byste při cvičení na prsa neměli zapomínat? Patří mezi ně především dodržování správné techniky cvičení. Nejlepší je nechat si poradit od trenéra v posilovně, který vám ukáže, jak cvik provádět a opraví případné chyby. Doma už budete přesně vědět, jak na to.

Velkou pomocí pro vás mohou být také různá instruktážní videa dostupná na internetu. Na nich názorně uvidíte postup při cvičení. Podstatné je, abyste protahovali a posilovali ten sval, o který vám jde. Jakmile budete cvik provádět špatně, začnete si vypomáhat jiným svalem a výsledek bude, že posilování prsních partií vašeho těla nebude mít žádoucí efekt. Také nesmíte zapomenout na to posilovat současně s prsními svaly také svalstvo zádové. Pokud to opominete, budete mít prsní svaly zkrácené a kulatá záda.

Ženy by neměly nic přehánět

Posilování prsních svalů je vhodné i pro ženy, i když ty by ho rozhodně neměly přehánět, pokud chtějí mít ženskou žádoucí postavu. Ženy mohou provádět například cvik, kdy tlačí dlaněmi k sobě před hrudníkem, tlak na prsa, kdy tlačí ruce proti zdi, takzvané plavání na sucho, kdy napodobují pohyb v bazénu. Nebo se s rukama pokrčenýma v lokti snaží dotknout oběma lokty za zády a tím si protáhnou prsní svalstvo. S činkami lze provádět rozpažování na zádech, pullover, přitahování na zádech. Dámy by si měly udělat mezi jednotlivými tréninky alespoň den přestávku.