Životodárné slunce pomáhá ke štíhlejšímu tělu

Ranní paprsky jsou nejlepší

Dokonce i vědci připouštějí, že hřejivé sluneční paprsky vám pomohou ke štíhlé linii. Uvádějí, že nejlepší je ranní sluníčko, kterého byste si měli nejvíce užít mezi osmou hodinou ráno a polednem. Podle nich za asi 20 % z našeho indexu hmotnosti odpovídá právě sluneční svit. Proto byste se mu neměli bránit.

I pouhé opalování, pochopitelně, že v rozumné míře, pomáhá při hubnutí. Pamatujte také, že opálené tělo vypadá štíhleji. Nedoporučuje se ovšem vystavovat se přímému slunci v době, kdy je největší teplo, tedy v období kolem poledne. Tehdy byste se měli naopak stáhnout do stínu, jinak si přivodíte úžeh.

Vitamín D pro zdraví

Na váš organismus má sluníčko výborný vliv. Teplé počasí nutí vaše tělo se potit. Tím zabraňuje přehřátí a ochlazuje se. Potem zároveň vylučuje odpadní látky. Slunečním zářením vzniká v pokožce vitamín D, který například pomáhá proti degeneraci zraku ve vyšším věku. Paprsky v přiměřeném množství pomáhají bojovat proti rakovině, zvyšují také produkci mužského pohlavního hormonu testosteronu, takže se u mužů zvyšuje libido a zlepšuje sex. Játra se lépe detoxikují, pokud pobýváte na slunci.

Navíc je velmi dobře známo, že sluneční svit hodně povzbuzuje imunitu organismu při jeho boji s viry a infekcemi. Strávíte-li na sluníčku dvacet minut, vaše tělo začne vyrábět nitrický oxid, který snižuje krevní tlak. Výčet těchto pozitivních vlivů slunečních paprsků na váš organismus jednoznačně potvrzuje české přísloví: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“

Jogíni uctívají kult

Za příjemně teplých dnů také více než kdy jindy platí, že Slunce vás vybízí k pohybu. Slouží i jako katalyzátor. Díky němu produkujete ve zvýšené míře hormon serotonin, který způsobuje dobrou náladu a zároveň potlačuje chuť k jídlu. Opouští vás také chuť na sladká, tučná a těžká jídla, po kterých podvědomě toužíte v zimě, kdy je naopak slunečního svitu nedostatek.

Častěji sáhnete po lehkém letním salátu s dietním kuřecím masem. Více než kdy jindy dostanete chuť vyrazit ven na procházku nebo se věnovat třeba i náročnějšímu sportu. Na sluníčku budete mít z pohybu mnohem větší radost. Jogíni také ctí kult Slunce. Jeho pravidelné cvičení Pozdrav Slunci se můžete naučit. Rozproudí vaši energii na začátku dne, budete se cítit lépe a snadněji a větším zájmem dodržovat zásady zdravé výživy.

Dieta podle pohybu kotouče

Existuje dokonce i jedna dieta založená právě na Slunci a jeho pohybu po obloze. Kroutíte hlavou? Skutečně je to tak. Jídelníček si sestavíte podle toho, jak se Slunce pohybuje po obloze, tedy zda právě vychází, je ve svém zenitu nebo zapadá. Ráno při východu Slunce začínáte potravinami rostoucími na stromech, tedy především ovocem a ořechy. V poledne, kdy máte sluneční kotouč nad hlavou, si dopřejte potraviny těsně nad úrovní země. Tedy různou zeleninu od rajčat až po zelí či brokolici, ale také obiloviny, luštěniny či rýži. Večer potom logicky přicházejí na pořad závěru dne plodiny vyskytující se v zemi, například brambory, petržel, mrkev, celer, ale i pod zemí – tedy ve vodě jako ryby nebo mořské plody. Vynecháváte maso a také mléčné výrobky. Chcete-li, můžete si dietu vyzkoušet, ale měli byste si při ní ohlídat, aby vašemu tělu nechyběly některé důležité látky obsažené v mase či mléku.