Zvýšení příjmu rostlinných potravin v běžném jídelníčku

Proč jíst rostlinnou stravu?

Existuje celá řada důvodů, proč potraviny rostlinného původu denně konzumovat.

  • Obsahují velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny. Vláknina je ve stravě člověka naprosto zásadní. Podporuje peristaltiku střev a pozitivní vliv má také na trávení.
  • Nachází se v nich široké spektrum vitamínů, minerálů a stopových prvků, nezbytných pro dlouhodobé udržení pevného zdraví.
  • Obiloviny obsahují mimo jiné škrob, významný zdroj energie.
  • Ořechy a semena v sobě ukrývají esenciální mastné kyseliny, pro zdraví doslova nepostradatelné tuky.
  • Fungují i jako skvělý zdroj bílkovin. Právě rostlinné proteiny je vhodné kombinovat s živočišnými, dle odborníků na výživu v poměru 1:1.

V jaké podobě zařadit rostlinnou stravu do jídelníčku?

Podíváte-li se na klasickou potravinovou pyramidu, zjistíte, že potraviny rostlinného původu tvoří její převážnou část.

Abyste splnili každodenní příjem těchto potravin, je vhodné vždy určitou skupinou z nich doplnit každé jídlo v průběhu dne.

Příklad:

Ke snídani si do jogurtu přidejte čerstvé ovoce a hrst ořechů.

Dáte-li si k obědu polévku, připravujte ji na základu v podobě silného zeleninového vývaru s kousky zeleniny uvnitř. K hlavnímu chodu (obvykle masu) zvolte přílohu ve formě celozrnných obilovin se salátovou oblohou. Salát dochuťte za studena lisovaným rostlinným olejem nebo jej posypte semínky.

K večeři si můžete dát celozrnné pečivo s tvarohovou pomazánkou, vejcem, kvalitní šunkou nebo sýrem, doplněné porcí čerstvé zeleniny.

Tipy a rady, jak navýšit příjem rostlinné stravy

Buďte zvědaví a dejte sami sobě závazek, že každý týden ochutnáte pro vás novou potravinu rostlinného původu. Spolu s jejím nákupem si obstarejte recept, jež váš na první pohled zaujme. Budete překvapeni, kolik výborných potravin jste doposud neochutnali a možná ani neznali.

Na zelenině nikdy nešetřete. Množství zeleniny určené ke každodenní konzumaci není striktně omezeno. Přidejte ji ke každému jídlu, upravte ji do mnoha podob. Jednou si ji dejte syrovou, podruhé dušenou, potřetí vařenou či grilovanou a počtvrté třeba v odšťavněné verzi, jako smoothie či pyré.

Nebojte se potraviny kombinovat. Kupříkladu máte-li chuť na salát, přidejte do něj kromě zeleniny i nějakou tu luštěninu spolu s vaším oblíbeným sýrem, vařeným vejcem či grilovanými kousky masa.

Dbejte na pravidlo, že luštěniny by se měly ve vašem jídelníčku objevovat alespoň 2x týdně, a to v jakékoli jejich úpravě.

Přechod na rostlinnou stravu není nemožný a už vůbec není nijak složitý. Stačí být jen otevřený novým možnostem, zamyslet se nad skladbou svého jídelníčku a jít na změnu postupnými krůčky.

Uvidíte, že se se zařazením rostlinné stravy do vašeho jídelníčku budete cítit mnohem lépe, a to po fyzické i psychické stránce.