Bezezbytková dieta

Více bílkovin, méně tuků a žádná vláknina

Hlavním gró této diety je specializace na některé potraviny. Jedná se o potraviny s vysokým obsahem bílkovin, sníženým obsahem tuku a minimem vlákniny. Bezezbytková dieta se specializuje na regeneraci střev. Měli bychom tak konzumovat jídla, která neobsahují vlákninu a moc tuku. Peristaltika střev je pak minimální, střeva nejsou namáhána a regenerují. Toto zjišťuje kolonoskopie. Tato dieta se používá i při průjmových onemocněních.

Bezezbytková dieta jídelníček má svá specifika. Konzumujeme hlavně libové maso, jako je hovězí, kuřecí, ryby nebo telecí. Jako přílohy se hodí bramborová kaše, těstoviny a rýže. Zelenina se používá především vařená a dušená, bez slupek a kůrek, někdy jen jako vývar. Nápoje jsou vhodné hlavně voda, minerální vody neperlivé a čaj. Zákaz alkholu!

Zakázané potraviny jsou všechny, které mají nějakou kůrku. Ale taky všechny, obsahující slupku nebo jiné nestravitelné zbytky. Vyloučeno je čerstvé ovoce a zelenina. Ale i všechny tuky, jako je lůj, sádlo, škvarky, šlehačka nebo jiné. Zákaz platí i pro houby, luštěniny, pochutiny jako je hořčice, kečup nebo tatarka, dále hranolky a krokety nebo kynutý knedlík.

Bezezbytková strava upřednostňuje úpravy jídel ve stylu dušení, vaření a pečení bez tuku.

Napsat komentář