Borůvková dieta

Účinnost potvrzují i myši

V borůvkách najdete velké množství vitamínu C a karotenu. Charakteristické jsou černomodrým barvivem antokyanem. Toto barvivo je i velmi zdravé. Výborně ovlivňuje tvorbu krve, šeroslepost. Najdeme v nich také hodně tříslovin, pomáhajících proti zánětům a podporující novou tvorbu sliznic. Vysoký obsah vitamínu C borůvky předurčuje jako ideální potravinu chránící vaše těla před infekčními onemocněními.

Přitom jsou také ideální součástí diety. 100 gramů borůvek vám dodá pouhých 60 kalorií. Výborným lékem se borůvky stávají i na stres, látky v nich uklidňují nervy. Zanedbatelný není ani obsah organických kyselin, účinkujících na podporu trávicího systému, obtíží žaludku a střev. Plody obsahují i flavonoidy.

Proti jakým nemocem jsou borůvky prospěšné? Pomáhají při cukrovce, upravují krevní obraz. Přinášejí také úlevu při ekzémech, jsou dobré při ústních zánětech. Nálev z borůvkových listů reguluje hladinu krevního cukru. Sušené borůvky jsou užitečné při průjmu.

Vás ale bude především zajímat, že borůvky také dokážou pálit břišní tuk. Účinky borůvek na břišní tuk zkoumali na pokusných zvířatech v laboratoři i vědci a potvrdili, že míry hlodavců se měnily i tehdy, když zvířata jinak konzumovala stravu obsahující poměrně dost tuků. Prokázalo se, že antioxidanty v borůvkách umějí pracovat s ukládáním tuků v těle a snižují hladinu cholesterolu. Opravdu účinkují na pneumatiky na břiše. Denně byste jich při dietě měli sníst alespoň dva šálky.