Čočková dieta

Levná, ale přitom nutričně velmi hodnotná potravina

Luštěniny jsou k naší škodě stále často podceňovanou součástí našeho jídelníčku. Orientovali jsme se na maso, a přitom jsme zapomněli, že velmi chutným a bohatým zdrojem bílkovin jsou také luštěniny. Navíc jsou v porovnání s masem velice levné. Proto dnes luštěniny a jejich výživové hodnoty znovu objevujeme a využíváme je v dietách.

Jednou z nejdostupnějších luštěnin je čočka, proto je na ní založena také dieta. Má vysoký obsah bílkovin a sacharidů. Díky tomu dodá tělu látky určené k chemickým procesům pro růst svalstva a navíc ještě zasytí. Čočková dieta může vypadat například tak, že si každý den zvolíte jedno hlavní jídlo, a to buď večeři, nebo oběd a zařadíte k němu čočku v nějaké úpravě.

Překvapivě zjistíte, že existuje spousta různých úprav čočky, takže počáteční obavy o to, zda se vám čočka za chvíli nepřejí, se nakonec nejspíše rozplynou. V nabídce není jenom klasická čočka, kterou známe, existuje také červená čočka, kterou můžete naučit připravovat. Pochopíte, že čočka není stereotypním jídlem, ale má velkou variabilitu.

Pozor jenom na plynatost z čočky, dá se jí předcházet dostatečně dlouhým namáčením, delším vařením a bylinkami používanými při vaření.