Dieta při průjmu

Šetřete svůj žaludek a střeva

Během průjmové diety byste především měli jíst po malých porcích a častěji, zhruba tedy každé 2-3 hodiny a doplnit sodík a draslík.

Ze své stravy byste měli vyloučit všechno, co nadýmá a je také špatně stravitelné. Naprosto nevhodná je nadýmavá syrová zelenina, především kapusta, zelí, květák, ale také hlávkový salát, okurky, papriky, rajčata, cibule. Samozřejmě také luštěniny hrášek, kukuřice, fazole, čočka, ale také sója.

Stejně tak byste měli omezit syrové ovoce, které rovněž může nadýmat. Volte jen takové druhy, které nenadýmají. Tedy třeba kompoty broskví, nebo meruněk, banány atd. Vyloučit je třeba i kyselé ovoce jako rybíz, angrešt, višně a stejně tak i ovoce se zrníčky jako maliny, jahody či ostružiny. Vyvarujte se bobtnajícího ovoce, jako jsou třešně nebo hroznové víno.

Omezte čerstvé kynuté pečivo, nejlepší je starší pečivo a chléb, nevhodné je v tomto případě i pečivo celozrnné a buchty. Snižte příjem mléčných výrobky, preferujte netučné a úplně vynechejte plísňové sýry, šlehačku. Maso si dopřávejte libové, hlavně drůbeží a rybí, uzeniny jedině dietní. Vejce pouze vařená, tuky v malém množství a rostlinné.

Zapomeňte na smažená a tučná jídla. Obejděte se bez ostrého koření, používejte hodně zelené natě jako petrželka či pažitka nebo kopr. Z nápojů dávejte přednost neperlivým, černému čaji, kávě bez kofeinu.