Neslaná dieta

Vyhněte se konzervám a instantním jídlům

Úkolem neslané diety je šetřit náš organismus. Během dodržování této diety je zapovězena konzumace potravin obsahujících sůl. Jde zejména o různé konzervy, ať již masové, nebo například sterilovanou a konzervovanou zeleninu ve slaných nálevech, dále uzeniny obsahující velké množství konzervačních solí, ale i jiné potraviny s vysokým obsahem soli. Třeba sójová omáčka, ale také slané ryby. Obloukem bychom se měli vyhnout i instantním jídlům obsahujícím glutamát sodný.

Doplňujte draslík

Dieta s nízkým obsahem soli se ordinuje zejména pro snížení krevního tlaku, při tvorbě otoků a srdečním selhávání. Dodržovat by ji měli lidé s vyšším krevním tlakem, ale jako prevenci i ostatní lidé. V rámci neslané diety konzumujeme potraviny s vyšším obsahem draslíku, protože ten udržuje rovnováhu vody v těle společně se sodíkem, který při neslané dietě omezujeme. Patří sem hlavně zelenina a ovoce, ale také rýže, brambory, můžeme si dopřát těstoviny, z mléčných výrobků zejména tvaroh, oleje především olivový, slunečnicový či řepkový. Během týdne bychom si měli dopřát alespoň jeden nebo ještě lépe dva odlehčovací dny, kdy budeme na jídelníček zařazovat lehká jídla, zeleninové saláty, vařené či dušené maso zejména drůbeží. Neslanou chuť můžeme doplnit použitím dalšího koření, třeba česneku, cibule nebo celeru. Neměli bychom také jíst smažená jídla.

Napsat komentář