Salátová dieta

Podstata salátové diety

Zeleninové saláty se při této dietě servírují jako příloha k masu. Například hlavním jídlem může být dobře upravený steak, k němuž si dopřejeme misku čerstvého hlávkového salátu. I při přípravě salátů bychom ale měli respektovat určitá pravidla. V případě, že salát servírujeme se zálivkou, pak bychom měli pamatovat i na to, aby také zálivka byla zdravá. Tedy žádné majonézy nebo nezdravé tuky. Používejte olej, zejména kvalitní za studena lisovaný panenský olivový. Ani s ním to ale nepřehánějte. Majonézu nahraďte lehkým jogurtem, Nejlepší je konzumovat čerstvou zeleninu v průběhu dne, tedy na svačiny a oběd, večer už je méně vhodná, protože může působit nadýmání. Večer je z těchto důvodů lepší zvolit zeleninu vařenou nebo dušenou, i z ní se dá připravit chutný salát. Vždy má být základem salátu zelenina, případné přílohy jsou pouze doplňující. To platí třeba tehdy, chcete-li si připravit salát s těstovinami. Ty by zde měly být pouze jako doplněk pro zpestření chuti, nikoli hlavní složka. S přípravou salátů si také můžete vyhrát: nejde vždy jenom o listy ledového salátu, použít se dá i čekanka nebo rukola či špenát a i tyto ingredience lze míchat dohromady. Přidat můžete různobarevnou cibuli, oříšky ovšem nesolené a nepražené. Vaše fantazie vykouzlí pokaždé trochu jiné jídlo.

Napsat komentář