Šetřící dieta

Omezte těžké, tučné a kořeněné pokrmy

Při šetřící dietě servírujete především lehké a snadno stravitelné pokrmy. Tím odlehčujete vašemu trávení, které dostane prostor dát se do pořádku a pročistit se. Nezatěžujete organismus zbytečně těžkými a obtížně stravitelnými pokrmy.

Je vhodné nasadit šetřící dietu například u chronických zánětů žaludku, slinivky nebo jater, žlučníku, pokud jste se přejídali nevhodnou stravou, trpíte-li poruchami trávení, například ve formě průjmů či zácpy. Není problém tuto dietu dodržovat i dlouhodobě.

Co jíst a co naopak ne?

V průběhu diety výrazně omezujete nebo přímo vylučujete z jídelníčku některé druhy potravin a koření. Především tuhé a tučné maso. Dále tučné a výrazně kořeněné uzeniny, uzené maso, očka, kaviár, všechny podobné výrobky vyznačující se výraznou chutí. Písňové sýry, čerstvé kynuté pečivo, tučná těsta a máslové krémy, vejce smažená na tuku, živočišné tuky jako sádlo, máslo, škvarky, slanina. Ze zeleniny musíte vyloučit všechny nadýmavé druhy, tedy zelí, kapusta, okurky, cibule, česnek, paprika, ředkvičky, veškeré luštěniny. Z ovoce také všechny nadýmavé druhy, hlavně kyselé, s tuhými slupkami a množstvím zrníček jako rybíz nebo angrešt. Z koření ostré směsi, pepř, papriku, maggi. Zmizet by z vašeho jídelníčku měly i další ostré pochutiny jako ostrý kečup, hořčice, tatarská omáčka. Samozřejmě také je nutné přestat pít alkohol, hlavně destiláty, nevhodná je i zrnková káva. Z uvedeného výčtu je vidět, že dieta je značně omezující. Jejím důvodem ovšem primárně není hubnout, ale zlepšit stav žaludku.