Sezónní dieta

Tón udávají čtyři roční doby

Máme čtyři roční období, jejichž běh je nutné respektovat. Pokud byste měli hospodářství a byli byste odkázáni na jeho zdroje, dodržovali byste sezónní dietu naprosto přirozeným způsobem. Neměli byste totiž jinou možnost, než jíst potraviny, které sklidíte v průběhu jednoho z vegetačních období, tedy jara, léta, podzimu a zimy. Nešli byste způsobem svého stravování proti přírodě. Sezónní dieta přináší soulad našeho stravování s vegetačními cykly, jak tomu bývalo od pradávna. Spočívá vlastně v zásadě, podle které můžete jíst úplně všechno, ale vždy v určitou dobu, tedy když je sezóna dané potraviny.

Na jaře byste tedy měli konzumovat především nízkokalorickou nízkotučnou dietu, založenou na všem co roste z prvních jarních dešťů a po tání sněhu. Tedy kořenovou zeleninu, výhonky, zeleninu hořké chuti. Léto vám dává pestrou škálu ovoce a zeleniny, kterou si přetvoříte do diety s vysokým obsahem sacharidů. Podzim nabízí víno, ořechy a zrna na dlouhou zimu, během které bychom měli dodržovat vysoce proteinovou dietu. Vždy totiž lidé a zvěř konzumovali nejvíc proteinů v zimě. Naopak na jaře proteiny a tuky vynechávali a zaměřovali se zeleninu a výhonky, které přinášejí očistnou dietu. V létě potom potřebují lidé nejvíce energie, a tudíž se dopují sacharidy v podobě různých druhů ovoce a zeleniny. Pokud budete následovat tato pravidla, zjistíte, že se vám podaří zhubnout.