Glykemický index potravin a jeho role při hubnutí

Co je to glykemický index potravin

Slyšíte o něm dnes a denně, ale nevíte, co si pod ním představit?

Glykemický index udává, do jaké míry je potravina s obsahem sacharidů schopna zvýšit hladinu cukru v krvi (glykémii).

Vysoká hladina cukru v krvi

Vyšší hladina cukru v krvi nutí slinivku břišní vyplavovat hormon zvaný inzulin. Čím více hladina cukru v krvi po jídle stoupne, tím více inzulinu musí slinivka břišní vyplavit.

Prudké navýšení hladiny cukru v krvi po jídle vede k poklesu HDL cholesterolu, zvýšení hladiny triglyceridů (tukové látky, jejichž vysoká hladina je zdraví škodlivá) v krvi a riziku vzniku krevních sraženin.

V dlouhodobém měřítku může vést k rozvoji některých civilizačních chorob vč. nadváhy, obezity, nebo třeba rakoviny.

Nízká hladina cukru v krvi

Nadměrný pokles hladiny cukru v krvi doprovází pocity podrážděnosti, nervozity a hladu. Člověk je v tu chvíli nucen konzumovat sladké, čímž dochází k opětovnému navýšení hladiny cukru v krvi.

Optimální hladina cukru v krvi

Intervaly mezi pocity hladu lze prodloužit výběrem správných potravin, tedy těch s nižším až středním glykemickým indexem.

Při konzumaci těchto potravin nedochází k rychlému nárůstu a poklesu cukru v krvi. Potraviny s nižším nebo středním glykemickým indexem vás zasytí na delší dobu a pomohou vám při hubnutí.

Glykemický index a hubnutí

Konzumací potravin s nižším glykemickým indexem můžete předejít přejídání i častému uzobávání nezdravých potravin mezi denními chody. Oba zlozvyky brání v hubnutí.

Nezapomeňte, že glykemický index pouze pomáhá regulovat hmotnost. Dále je třeba brát v úvahu i energetickou hodnotu potravin a jejich nutriční složení.

Seznam potravin s nízkým a středním glykemickým indexem

Glykemický index se měří pouze u potravin, které obsahují sacharidy.

Hodnota glykemického indexu odpovídá 100 g nebo 100 ml potraviny.

Nízký glykemický index (pod 30)

  • artyčok
  • avokádo
  • brokolice
  • celer
  • citrón
  • cuketa
  • čekanka
  • fazolky
  • fenykl
  • granátové jablko
  • grapefruit
  • hořká čokoláda
  • houby
  • chřest
  • jahody
  • kakaové boby
  • kapusta
  • kopr
  • křen
  • květák
  • lilek
  • luštěniny
  • mangold
  • okurka
  • olivy
  • ořechy
  • ostružiny
  • paprika
  • patizon
  • pekingské zelí
  • petržel
  • polníček
  • pór
  • rajče
  • reveň
  • ředkev
  • ředkvičky
  • řeřicha
  • rybíz
  • salát hlávkový, ledový, římský
  • sójové výhonky
  • špenát
  • topinambur
  • třešně
  • višně
  • zelí bílé, červené

Střední glykemický index (30-70)

  • amarant
  • ananas
  • angrešt
  • banán
  • borůvky
  • brambory (vařené)
  • broskve
  • celozrnná pšeničná mouka
  • cibule
  • česnek
  • hroznové víno
  • hruška
  • jablko
  • jogurt
  • kiwi
  • knäckebrot
  • kukuřice
  • kysané mléčné nápoje
  • maliny
  • mandarinky
  • meloun
  • mléko
  • mrkev
  • nektarinky
  • mango
  • papája
  • pohanka
  • meruňky
  • pomeranče
  • rýže natural (vařená)
  • řepa
  • švestky
  • těstoviny z tvrdé pšenice (uvařené al dente)
  • tvaroh
  • tykev
  • víno červené, bílé (suché)
  • vločky ovesné, pšeničné, žitné
  • žitná mouka

Jak snížit hodnotu glykemického indexu

  1. Pokud vás čas od času přeci jenom přepadne chuť na sladkou potravinu s vysokým glykemickým indexem (tyčinku, sušenku, oplatku, zákusek, buchtu, bábovku, croissant, koláč, koblihu aj., dejte si k ní např. 100 g tvarohu nebo kysaného mléčného výrobku.
  2. Ovládnou-li vás chutě na nezdravé slané pochutiny (tyčinky, chipsy, slané crackery, popcorn aj.), jezte je spolu s potravinami s vyšším obsahem vlákniny (např. zeleninou).
  3. Jezte zpočátku vícekrát denně. Při větším počtu porcí ztratíte chuť na nevhodné potraviny.
  4. Přílohy (rýži, těstoviny aj.) vařte na skus, brambory ve slupce.
  5. Přednost dejte těmto tepelným úpravám: vaření, vaření v páře, dušení.