Bezlepkové tofu cukroví s kokosem

Postup:

Nachystáme si kuchyňský robot s noži nebo mixér. Dovnitř robotu nebo mixéru vložíme tofu a rozmixujeme ho dohladka. K rozmixovanému tofu přilijeme panenský sezamový olej a rýžový sirup a opět mixujeme tak dlouho, dokud nevznikne hladká hmota. Do misky vsypeme 50 g rýžové mouky a 30 g mletého kokosu. Směs promícháme. Ke směsi mouky s kokosem následně přidáme hmotu vzniklou mixováním tofu. Vařečkou v misce všechno zpracujeme v těsto, které přendáme na vál posypaný 3 lžícemi rýžové mouky. Těsto hněteme rukama na vále, dokud není zcela hladké. Vyválíme z těsta dlouhou housenku a nakrájíme ji na stejně velké kousky.

Vymastíme si formičky na košíčky, na vymaštění budeme potřebovat asi 3 lžíce panenského sezamového oleje. Do každého košíčku potom vtlačíme jeden kousek těsta, vždy tak, aby se košíček zaplnil téměř celý, ale uprostřed zůstal důlek. Košíčky už se dál nebudou plnit.

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Naplněné košíčky těstem naskládáme na plech, který vložíme do předehřáté trouby. Pečeme cca 20 minut. Po této době zkusíme vyklopením jednoho košíčku a přelomením těsta, zda už jsou cukrovinky dostatečně propečené. Pokud ano, vytáhneme je z trouby a necháme při pokojové teplotě mírně vychladnout. Pak je opatrně vyklopíme z formiček.

Upečené košíčky můžeme buď jenom posypat namixovanou fruktózou, nebo zvolit čokoládovou polevu a sypání kokosem. V případě, že chceme polévané košíčky, položíme na plotnu hrnek s vodou a do něj vložíme kovovou misku s uchy. Dovnitř na kousky nalámeme čokoládu na vaření a necháme ji ve vodní lázni při mírném varu rozpustit. Vyrobenou čokoládovou polevou potíráme upečené košíčky a nakonec je ještě sypeme strouhaným kokosem.

Počet porcí: asi 20 košíčků

Poznámka: Recept je vhodný pro strávníky, kteří dodržují bezlepkovou dietu, nebo pro nemocné s oslabenou funkcí slinivky břišní (zejména varianta jenom pocukrovaných košíčků bez čokoládové polevy a kokosového sypání).

Ingredience

  • 200 g Tofu natural
  • 30 g Olej sezamový panenský
  • 30 g Kokos mletý
  • 60 g Sirup rýžový
  • 50 g Mouka rýžová hladká
  • 3 ks kapka Olej citrónový „Just“
  • 3 lžíce Mouka rýžová hladká na posypání válu
  • 250 g Čokoláda na vaření s třtinovým cukrem
  • 6 lžic Kokos mletý na posypání hotových cukrovinek
  • 3 lžíce Fruktóza mixovaná na posypání
  • 3 lžíce Olej sezamový panenský na vymaštění formiček
  • 1 l Voda pitná