Guláš z cuket, paprik a rajčat

Ingredience:

  • 4 ks menší cukety;
  • 600 g brambory;
  • 450 g rajčata;
  • 400 g paprika;
  • 80 g cibule;
  • 4 ks polévková lžíce olivového oleje;
  • 2 ks polévková lžíce hladká mouka;
  • 1 ks špetka paprika sladká;
  • 1 ks špetka pepř černý mletý;
  • 1 ks špetka majoránka;
  • 4 ks plátky celozrnného chleba;
  • 50 ml zeleninového vývaru;
  • 50 ml voda pitná

Postup:

Cukety omyjeme a škrabkou z nich oloupeme slupku. Pokrájíme na kostky o šířce asi 1,5 centimetru. Brambory opláchneme ve studené vodě, oškrábeme a nakrájíme na kostičky o hraně asi 1,5 centimetru.

Pod tekoucí vodou omyjeme rajčata a papriky. Z paprik vykrájíme jádřince se semínky a nakrájíme je na proužky o hraně asi 1,5 centimetru, ty potom ještě překrájíme napříč. Rajčata pokrájíme na kostičky o přibližně stejné velikosti, tedy asi 1,5 centimetru.

Oloupeme cibuli a nasekáme ji nadrobno. Do kastrolu vlijeme olej, rozpálíme ji a vsypeme na ni nasekanou cibuli. Necháme ji zpěnit a zesklovatět a potom přidáme kostičky cukety, rajčat a papriky a restujeme. Zasypeme umletou sladkou paprikou, dochutíme pepřem a majoránkou. Přilijeme zeleninový vývar, ztlumíme oheň, přikryjeme pokličkou a dusíme, dokud zelenina nezměkne.

Ve vodě rozmícháme hladkou mouku a přilijeme k podušené směsi na zahuštění. Ještě při nízké teplotě povaříme asi 10 minut. Odstavíme a ještě teplé servírujeme s celozrnným chlebem.

Počet porcí: 4