Postup:
Pečlivě si očistíme houby a posekáme je na drobné kostičky. Propláchneme je ve studené vodě a zbavíme tak posledních nečistot. Oloupeme si cibule a nasekáme je nadrobno. Na pánev si dáme 3 lžíce sádla a rozpálíme ho. Vsypeme na něj nadrobno nasekanou cibuli a necháme zesklovatět. Pak na cibuli přidáme houby a zalijeme menším množstvím vody. Osolíme, opepříme a dusíme houby doměkka, dokud se neodpaří všechna voda. Odstavíme podušené houby z plotny a vložíme je do mísy.
Nadrobno nasekáme petrželku. Housky vložíme do mléka a necháme jím je nasáknout. Pak vymačkáme z housek přebytek mléka a namočené housky vmícháme do houbové směsi. Rukama dobře promícháme houbovou směs s houskami. Přidáme nadrobno nasekanou petrželku, rozšlehaná vejce a mísíme. Pokud je směs příliš řídká, přidáme ještě strouhanku a opět mísíme. Z hotového těsta vyrobíme šišku. V pekáčku si rozehřejeme zbylé dvě lžíce sádla a na rozpuštěné sádlo vložíme šišku sekané. Povrch houbové sekané potřeme bílkem, aby se během pečení vytvořila kůrčička. Troubu si předehřejeme na 180 °C a vložíme pekáč se sekanou do ní. Pečeme asi hodinu. Sekanou podáváme teplou s vařeným bramborem.
Počet porcí: 4
Ingredience
- 1 kg Houby
- 2 ks Cibule větší
- 5 ks polévková lžíce Sádlo
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný bílek slepičí
- 300 ml Mléko polotučné
- 3 ks Housky staré asi 2 dny
- 5 ks polévková lžíce Strouhanka
- 2 ks špetka Pepř černý mletý
- 2 ks špetka Sůl
- 50 g Petrželka nať