Jablečno-ovesná kaše se skořicí

Ingredience:

  • 200 g Vločky ovesné;
  • 200 ml Mléko polotučné;
  • 200 ml Voda pitná;
  • 2 ks Jablko;
  • 5 g Rozinky;
  • 1 ks polévková lžíce Med nebo jiné přírodní sladidlo, např. javorový sirup, nepoužívat bílý rafinovaný cukr;
  • 1 ks kávová lžička Skořice mletá

Postup:

Přichystejte si středně velký hrnec. Vsypte do něho vločky a zalijte pitnou vodou. Nechte 15 minut odstát. Vločky do sebe vstřebají většinu vody, hodně změknou a zároveň nabobtnají. Když jsou vločky nabobtnalé, přilijte mléko. Postavte hrnec na plotnu a přiveďte vločky s vodou a mlékem k varu.

Než vločky přijdou k varu, omyjte jablka a oloupejte z nich slupku. Vykrojte jádřinec a nakrájejte jablka na cca 0,5 centimetru silné plátky a ty ještě překrojte příčně na polovinu či třetiny podle velikosti jablka. Pokrájené kousky jablka přidejte do hrnce s kaší a přisypte rozinky. Oslaďte medem nebo jiným sladidlem, přisypte skořici a několik minut povařte, dokud kaše nezhoustne.

Teplou ihned servírujte. Můžete kaši různě obměňovat, nemusíte vždy volit klasickou kombinaci jablek se skořicí. Například místo skořice s jablky použít sekané oříšky a hrušky, strouhaný kokos s mangem, strouhanou kvalitní hořkou čokoládu s jahodami apod. Záleží na kuchaři, jaké kombinace si vymyslí. Škála variací je pestrá.

Počet porcí: 2 – 4