Ingredience:
- 2 ks Lilek,
- 1 ks hlavička Česnek,
- 1 ks Cibule červená,
- 400 g konzerva Cizrna v nálevu,
- 250 g Sýr Tofu,
- 80 g Rukola,
- 4 lžíce Olej olivový,
- 1 lžíce Olej řepkový,
- 2 ks špetka Sůl,
- 2 ks špetka Pepř černý mletý,
- 1 ks Chilli paprička červená,
- ½ ks Citron,
- 750 ml Voda pitná
Postup:
Zapněte si troubu a předehřejte ji na 190 °C. Lilky nakrájejte na kolečka silná asi 1 centimetr a ta ještě překrojte na půl. Rozložte je na ubrousek, mírně osolte a nechte vypotit. Mezitím oloupejte česnek a rozdělte ho na jednotlivé stroužky, které pokrájejte na plátky. Vypocený lilek vložte do pekáčku, přidejte nasekaný česnek a promíchejte. Přidejte lžíci olivového oleje, promíchejte. Opepřete a osolte. Vložte do předehřáté trouby a nechte 25 minut péci.
Mezitím otevřete konzervu s cizrnou a sceďte ji. Několikrát ji na sítu propláchněte, abyste ji zbavili slaného nálevu. Propláchnutou cizrnu pak přidejte do pekáčku k lilkům a česneku a nechte ještě 5 minut péci.
Zatím oloupejte cibuli a rozkrojte ji na čtvrtiny. Čtvrtky cibule vložte do misky. V konvici přiveďte k varu 500 ml vody. Vroucí vodou zalijte cibuli a nechte dostát, tím cibuli zbavíte její nepříjemné palčivosti. Pak horkou vodu z cibule sceďte, zalijte cibuli trochou studené vody a nechte odstát.
Upečenou směs lilků, cizrny a česneku přesypte do velké misky. Na pánev vlijte lžíci olivového oleje a na něm nasypte na kostičky pokrájený sýr tofu. Přidejte nadrobno nasekanou chilli papričku zbavenou semínek. Pak směs orestovaného sýra a papričky přidejte do misky k lilko-cizrnové směsi.
Do menší misky si vymačkejte šťávu z poloviny citronu a přidejte také nastrouhanou kůru z poloviny citronu. Přidejte zbylé dvě lžíce olivového oleje a lžíci řepkového oleje. Promíchejte a nalijte na lilko-cizrnový salát a zlehka promíchejte. Nakonec nasekejte na kousky rukolu a posypte s ní salátovou směs. Opět zlehka a mírně vařečkou promíchejte. Rozdělte do misek a podávejte.
Počet porcí: 4