Lívance z kefíru a ovesných vloček

Ingredience:

  • 250 ml kefíru;
  • 125 g ovesných vloček;
  • 75 g celozrnné mouky;
  • 1 ks slepičí vejce;
  • 1 ks špetka jedlé sody;
  • 1 ks špetka soli;
  • 2 ks polévková lžíce pitné vody;
  • 150 g čerstvého ovoce (jahody, maliny, borůvky) nebo ovocný džem

Postup:

Připravíme si větší misku, do které vlijeme kefír. Rozklepneme do něj jedno vejce a metličkou pečlivě rozšleháme. V mixéru si rozmixujeme ovesné vločky. Aby se nám lépe mixovaly na hladkou kaši, nenecháme je suché, ale můžeme je lehce navlhčit cca 2 polévkovými lžícemi pitné vody. Vločky rozmixované na kaši přidáme do rozšlehaného kefíru s vejcem a promícháme. Přidáme do těsta celozrnnou mouku a opět pečlivě prošleháme metlou. Nakonec přisypeme špetku jedlé sody a špetku soli a ještě jednou těsto pořádně rozmícháme.

Pak odložíme misku s těstem stranou a necháme ho chvíli odpočívat. Mezitím si lívanečník vymažeme olejem a rozpálíme ho. Do každého ze čtyř misek lívanečníku vložíme lžíci těsta a po obou stranách opečeme do zlatova. Servírujeme společně s rozmačkaným čerstvým ovocem (jahodami, malinami či borůvkami).

Počet porcí: 4