Zeleninová pohanka

Postup:

Litr vody vlijeme do konvice a přivedeme ho k varu. Do hrnce vsypeme pohanku a zalijeme ji vroucí vodou. Pohanku osolíme a promícháme. Hrnec potom zakryjeme poklicí a necháme pohanku ve vodě 20 minut bobtnat.

Mezitím si ve studené vodě opláchneme zelené fazolky, na utěrce je osušíme a nakrájíme na menší kousky. Omyjeme kořen mrkve, oškrábeme ho a pokrájíme na kostičky. Do menšího hrnce vlijeme 0,5 litru vody a vložíme do ní kousky zelených fazolek a kostičky mrkve. Povaříme, dokud není zelenina poloměkká.

Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Omyjeme kořen petržele a čtvrtinu celerové bulvy a obojí oškrábeme. Celer i petržel nakrájíme na kostičky o stejné velikosti, na jaké jsme krájeli mrkev. Na pánev vlijeme 2 lžíce slunečnicového oleje a zahřejeme ji. Pak na rozpálenou pánev vhodíme kolečka jarní cibulky a přidáme kostičky petržele a celeru. Stále mícháme a smažíme na oleji dozlatova.

Na kostičky pokrájíme očištěné žampiony a omytou cuketu. Kostičky žampionů a cukety přidáme do pánve a vložíme do ní i povařené kousky zelených fazolek a kostičky mrkve. Promícháme a smažíme. Dochutíme lžičkou sójové omáčky a špetkou mleté sladké papriky. Scedíme nabobtnalou pohanku a smícháme ji s osmaženou zeleninovou směsí.

Pekáček vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje a navrstvíme do něj pohankovo-zeleninovou směs. Povrch směsi posypeme sezamovými semínky a pečeme 45 minut dozlatova.

Podáváme teplé, můžeme doplnit nakládanými sladkokyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou.

Počet porcí: 2

Ingredience

  • 300 g Pohanka
  • 1 ks Jarní cibulka
  • 2 ks Žampiony čerstvé
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 ks Cuketa
  • 150 g Fazolky zelené
  • ¼ ks Celer bulvový
  • 1 ks špetka Paprika sladká mletá
  • 1 lžička Sójová omáčka
  • 1 lžíce Sezamová semínka
  • 1,5 l Voda pitná
  • 4 lžíce Olej slunečnicový
  • 4 ks Okurka sladkokyselá nakládaná
  • 250 g Řepa červená nakládaná