Postup:
Litr vody vlijeme do konvice a přivedeme ho k varu. Do hrnce vsypeme pohanku a zalijeme ji vroucí vodou. Pohanku osolíme a promícháme. Hrnec potom zakryjeme poklicí a necháme pohanku ve vodě 20 minut bobtnat.
Mezitím si ve studené vodě opláchneme zelené fazolky, na utěrce je osušíme a nakrájíme na menší kousky. Omyjeme kořen mrkve, oškrábeme ho a pokrájíme na kostičky. Do menšího hrnce vlijeme 0,5 litru vody a vložíme do ní kousky zelených fazolek a kostičky mrkve. Povaříme, dokud není zelenina poloměkká.
Očištěnou jarní cibulku nakrájíme na kolečka. Omyjeme kořen petržele a čtvrtinu celerové bulvy a obojí oškrábeme. Celer i petržel nakrájíme na kostičky o stejné velikosti, na jaké jsme krájeli mrkev. Na pánev vlijeme 2 lžíce slunečnicového oleje a zahřejeme ji. Pak na rozpálenou pánev vhodíme kolečka jarní cibulky a přidáme kostičky petržele a celeru. Stále mícháme a smažíme na oleji dozlatova.
Na kostičky pokrájíme očištěné žampiony a omytou cuketu. Kostičky žampionů a cukety přidáme do pánve a vložíme do ní i povařené kousky zelených fazolek a kostičky mrkve. Promícháme a smažíme. Dochutíme lžičkou sójové omáčky a špetkou mleté sladké papriky. Scedíme nabobtnalou pohanku a smícháme ji s osmaženou zeleninovou směsí.
Pekáček vymažeme 2 lžícemi slunečnicového oleje a navrstvíme do něj pohankovo-zeleninovou směs. Povrch směsi posypeme sezamovými semínky a pečeme 45 minut dozlatova.
Podáváme teplé, můžeme doplnit nakládanými sladkokyselými okurkami nebo nakládanou červenou řepou.
Počet porcí: 2
Ingredience
- 300 g Pohanka
- 1 ks Jarní cibulka
- 2 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 1 ks Cuketa
- 150 g Fazolky zelené
- ¼ ks Celer bulvový
- 1 ks špetka Paprika sladká mletá
- 1 lžička Sójová omáčka
- 1 lžíce Sezamová semínka
- 1,5 l Voda pitná
- 4 lžíce Olej slunečnicový
- 4 ks Okurka sladkokyselá nakládaná
- 250 g Řepa červená nakládaná