Kalistenika: Cvičení převzaté od starověkých Řeků

Nepleťte si ji s kalanetikou

Výhodou je, že kalistenika je ve své podstatě založená na jednoduchých pohybech. Nepotřebujete k ní žádné posilovací stroje či zařízení.

Cílem tohoto cvičení především je zvyšovat svoji sílu a také ohebnost svalů. Přitom stále pracujete se svou vlastní hmotností. Vaše tělo tak funguje v podstatě jako závaží, se kterým pracujete.

Dost často si také lidé pletou kalisteniku s kalanetikou. Jaký je mezi oběma cvičeními rozdíl? Kalanetika je založená hlavně na protahování a různých spíše statických polohách. Kalistenika znamená spíše silový trénink.

Starověcí občané si zlepšovali svoji fyzickou kondici

Zajímavé je, že kalistenika má dlouhou historii. Její počátky sahají dokonce až do starověkého Řecka. Jde vlastně o gymnastiku provozovanou v řecko-římském stylu, který starověkým Římanům pomáhal zlepšovat stavbu svalů a také flexibilitu pohybů.

Svoji renesanci potom tento způsob pohybu zažil hlavně v 19. století. Tehdy se objevuje ve Spojených státech amerických a vzbuzuje nadšení především u ženské části cvičenců.

Rozvíjíte svaly a protahujete klouby

Nejde přitom o žádné složité cvičení, ale pohyby, které v podstatě provádíte každý den a jste s nimi dobře seznámení. Také znáte techniku, s jakou tyto cviky provádět. Obvykle se tyto nebo podobné cviky objevují na dalších trénincích.

Když každý den zařadíte některé z těchto cviků, přispěje to k rozvoji síly a také funkčnosti vašich svalů a kloubů. Vyrýsujete si svaly.

V čem všem vám může kalistenika pomoci? Především posiluje komplexně celé vaše tělo. Dále zvedá vaši vytrvalost. Mohou ji cvičit i naprostí sportovní začátečníci, nejedná se o žádné náročné pohyby, které by nemohli zvládnout. Navíc se dobře hodí jak pro muže, tak i pro ženy, takže páry mohou cvičit spolu.

Užijte si svižný tělocvik s příjemnou hudbou

Pokud má mít cvičení co nejoptimálnější výsledky, je třeba cvičit alespoň třikrát do týdne. Také vám ke cvičení stačí pouze vaše vlastní tělo, nepotřebujete nic dalšího, žádné stroje a stačí vám minimální prostor.

Cvičit mohou jednotlivci, ale i skupiny cvičenců pod vedením lektora. Důležité je vytvořit si plán cviků a dodržovat svižné tempo jejich provádění.

Výborné je cvičit při příjemné rychlejší hudbě, stačí se věnovat intenzivnímu pohybu 15-20 minut, kdy si pořádně protáhnete a posílíte svalstvo celého těla, včetně core neboli svalů uložených hluboko uvnitř těla. Je nesmysl cvičit hodinu do úplného umdlení.

Jediný posilovací stroj je vaše tělo

Jaké cviky se při kalistenice provádějí a při jaké frekvenci opakování? Základem kalisteniky jsou hlavně dřepy, kliky, shyby a dipy na hrazdě, lavici, bradlech. Pokud máte pocit, že to bude dříve či později nuda, vězte, že tyto cviky mají bezpočet různých variant, takže vás neomrzí.

Jak může vypadat tréninkový plán? Například 100 krát jumping jacks (skok do polohy s roztaženýma nohama a rukama, někdy končí tlesknutím, pak se vrací k nohám u sebe), 90 krát zkracovačky, 80 krát dřepy, 70 zvedání nohou vleže, 60 krát jumping jacks, 50 krát zkracovačky, 40 dřepů, 30 zvedání nohou vleže, 20 krát natahování nohou v sedu, 10 kliků s výskokem.

Podstatné je, že můžete cvičit i sami doma, protože program cvičení je naprosto jasný. Získáte kontrolu nad svým vlastním tělem, zlepšíte si ohebnost, vytrvalost a sílu navrch ještě ušetříte za posilovnu, protože jediný posilovací stroj, který ke kalistenice potřebujete, jste vy sami.