Jaterní dieta

Dodržujte střídmost a přestaňte s popíjením

Játra najdeme v břišní dutině na pravé straně pod bránicí. Jejich úkolem je detoxikace našeho těla. Stávají se centrem našeho metabolismu, slouží jako filtr a zároveň zásobárna důležitých látek.

Důležitá je při jaterní dietě hlavně střídmost a hlavně naprosté vyloučení popíjení jakéhokoli alkoholu. Mezi nejčastější příčiny jaterních onemocnění přitom patří příliš velká konzumace alkoholu, nadměrné užívání léků a potom infekční nemoci, hlavně žloutenka a mononukleóza.

Při jaterních onemocněních je podstatné především vynechat živočišné tuky, maximálně omezit i tuky rostlinné. Nevhodné jsou živočišné bílkoviny. Vyvarovat bychom se měli i používání výrazného koření, a to včetně cibule a česneku. Také by pacienti měli vynechat čerstvé pečivo a jíst jenom pečivo starší.

Které potraviny by měli lidé dodržující jaterní dietu ze svého jídelníčku vypustit? Zejména tučná masa, máslo i sádlo, dále uzeniny, především paštiky, klobásy, suché salámy, povoluje se třeba dietní šunka či dietní salám. Dále tučné mléčné výrobky, čili smetanové jogurty, tučná mléka. Jakékoli ostré koření a také polévkové bujony. Vejce, majonézy, tatarské omáčky. Tučné ryby jako losos nebo makrela, sladkosti a čerstvé pečivo.

Vhodný je naopak: řepkový či olivový olej, libové maso, nízkotučné nebo maximálně polotučné mléčné výrobky, koření jenom neostré, zelenina, především celer, mrkev, rajčata či brokolice, vše z bramborového nebo tvarohového těsta, včerejší pečivo, koláče jedině netučné, dále ovoce ovšem mimo kompotů, vynechat také marmelády.