Jak se zbavit podkožního tuku natrvalo?

Tukové zásoby v organismu jsou pro život nezbytné, díky nim se v našem těle odehrává spousta fyziologicky důležitých pochodů. Tuky, chemicky patřící mezi lipidy mají v našem těle mnoho různých funkcí, včetně toho, že jsou součástí každé buňky našeho organismu.

Bez tuků bychom nemohli správně a plnohodnotně fungovat, jako první by se mohly objevit například některé hormonální poruchy, se kterými není radno si zahrávat. Díky tukům se výživě se také vstřebávají vitamíny A, D, E a K, z cholesterolu se tvoří některé hormony.  V neposlední řadě tvoří tuk tepelnou ochranu našeho těla.

Na hladovku zapomeňte

Na tuky v jídelníčku bychom tedy neměli zapomínat ani tehdy, pokud se snažíme o redukci hmotnosti. Při hubnutí se však musíme zaměřit na tuky zdravé, obsahující co nejvíce nenasycených mastných kyselin, které najdeme například v ořechách, semínkách, rybách či rostlinných olejích.

Tuk se v našem těle nenachází jenom pod kůží, ale najdeme zde i takzvaný viscerální neboli útrobní tuk. Tento tuk je uložen hluboko v břiše a obklopuje naše vnitřní orgány.

Zvýšené množství útrobního tuku nemusí být na první pohled znát, avšak jeho přítomnost nám do budoucna může zařídit mnoho zdravotních problémů. Tento tuk může omezovat správnou funkci našich orgánů a podporovat ukládání škodlivých látek.

Nejčastěji se zvýšená hodnota viscerálního tuku udává v souvislosti s kardiovaskulárními onemocněními, které jsou dnes nejčastější příčinou úmrtí na celém světě. Dále je viscerální tuk spojován s obezitou a některými metabolickými poruchami.

Pryč s nadváhou a obezitou

Dnes se však zaměříme na podkožní tuk, který je na první pohled velmi dobře viditelný. Podkožní tuk sice není tak nebezpečný jako tuk viscerální, avšak jeho nadbytek je také spojen s mnoha zdravotními problémy.

Podkožní tuk kazí hlavně estetickou stránku našeho vzhledu, proto je dnes mnoho lidí, kteří chtějí upravit svou životosprávu tak, aby se tohoto tuku co nejrychleji zbavili. Problém s obezitou či nadváhou vždy musíme řešit komplexně, tedy zaměřit se na celkový životní styl, který nám zajistí postupný úbytek nadbytečného tuku.

Problémem podkožního tuku je také to, že u každého se může ukládat na různých částech těla odlišně, proto někteří lidé mohou mít například štíhlé hýždě, ale nadváha v okolí pupku se jim nevyhne. Pokud chceme redukovat tuk pouze na určitých místech našeho těla, nevyhneme se speciálnímu způsobu cvičení zaměřenému na problémové partie, v krajním případě můžete přistoupit i k liposukci.

Musíte chtít opravdovou změnu

Pokud se chcete zbavit tuku natrvalo, zapomeňte na všemožné diety a snažte se svou životosprávu změnit od základu. Se změnou životního stylu začínejte pozvolna, nejprve je důležité srovnat si své priority v hlavě.

Redukční dieta nemusí být pro nikoho zpočátku jednoduchá, ale pokud ji budete praktikovat správně, uvědomíte si, že to není jen tak ledajaká dieta, ale nový životní styl, kterého se nebudete chtít jen tak vzdát. Zpočátku budete při redukci hmotnosti a tím i podkožního tuku omezit celkový energetický příjem, ale hladu se rozhodně bát nemusíte.

Některé energeticky hodnotné potraviny bohaté na tuky a cukry na nějakou chvíli sice v jídelníčku omezíte více než při normálním režimu, avšak prázdný žaludek uspokojíte stravou s dostatečným množstvím bílkovin, vlákniny, ovoce a zeleniny.

Pravidelně sportujte

Při redukci hmotnosti se neobejdete bez pravidelné sportovní aktivity, při které se tuky spalují mnohem rychleji než při běžné denní činnosti.

Fyzickou aktivitu bychom pro zbavení se nadbytečného podkožního tuku měli provozovat alespoň 3-5 krát týdně po dobu nejméně 45 minut. Abychom se při tréninku dostali do spalovacího pásma, musíme si hlídat tepovou frekvenci tak, aby se pohybovala mezi 50-65% naší maximální možné tepové frekvence.

Takový trénink nazýváme aerobní, jelikož se k našim tkáním stále dostává dostatek kyslíku, který je pro spalování podkožního tuku nezbytný. Kdybychom se dostali nad tuto doporučenou hodnotu, nedocházelo by již ke spalování tuků, nýbrž k posilování celkové fyzické kondice, což ovšem také není nikdy na škodu.

Aerobní cvičení je takové, při kterém se zadýcháme, ale musíme být schopni souvisle odpovědět celou větou. Ideální tepovou frekvenci si tak můžete hlídat sami s pomocí kamaráda, ale pro přesnější výkon je vždy lepší si pořídit speciální sportovní hodinky, které dokážou váš tep měřit mnohem přesněji.

Nebojte se poradit s odborníkem na výživu

Pokud pravidelně sportujete, jíte zdravě a vyváženě a váha stále ne a ne dolů, budete muset omezit svůj celkový denní energetický příjem tak, aby ho přesáhl váš energetický výdej. Takový krok je lepší udělat společně se specializovaným odborníkem, protože při příliš velkém omezování energie byste si mohli zadělat na nepříjemný jojo efekt či jiné komplikace hubnutí.

Chcete-li se zbavit podkožního tuku natrvalo, vyřaďte ze svého života sladké cukrovinky, limonády, alkohol a tučné výrobky, spíše než na ně se zaměřte na kvalitní plnohodnotné bílkoviny, kterých můžete v počátku shazování kilogramů přijímat i zvýšené množství než v udržovacím režimu.

Ve stravě také dbejte na dostatek vlákniny, která se skrývá například v celozrnném pečivu, otrubách, ovoci a zelenině. Dostatek vlákniny vám kromě upravení zažívání a vylučování škodlivých látek z těla zajistí také lepší pocit nasycení, nebudete tak mít potřebu „dojídat“ se po hlavním jídle zbytečnostmi.

Podkožního tuku se tedy natrvalo zbavíte nikoli dietami, ale pouze celkovou změnou životního stylu, které bychom se neměli bát nikdo z nás. Zajistí nám nejenom vysněnou postavu a dobré zdraví, ale budeme se cítit mnohem lépe i co se týče naší psychiky.