Komplexní nutriční typologie: Hubněte podle receptu šitého přímo na míru

Respektujte odlišnosti metabolismu

Metabolismus každého člověka je trochu jiný, i když obecné principy látkové výměny samozřejmě fungují u všech stejně. Někdo ale má třeba rychlejší spalování a může si dovolit jíst více, aniž by přibíral, jiný člověk ale má naopak pomalý metabolismus a hubne velmi obtížně. Právě tyto odlišnosti každého člověka jsou důvodem, proč zpravidla nefungují univerzální diety. Co platí u jednoho člověka, nemusí už fungovat u druhého. Zdravé hubnutí právě zohledňuje odlišnosti v metabolismu a zároveň zaručuje, že tělo dostane všechny látky, které bude potřebovat pro svoji správnou funkci.

Rozbor stravovacích návyků a životního stylu

Nutriční typologie je receptem, jak zdravě zhubnout a při dodržování správné životosprávy si novou váhu také dlouhodobě udržet. Můžeme říci, že nutriční typologie je vlastně podrobným rozborem lidského organismu s ohledem na jeho životní styl a stravovací návyky. Na základě této analýzy se potom sestavuje pro klienta konkrétní program jak zhubnout.

Základem metody komplexní nutriční typologie se staly poznatky, které během své více než dvacetileté praxe načerpal RNDr. Petr Fořt, CSc. Způsob, který je návodem pro vybudování správné životosprávy slouží zároveň jako cesta k dosažení individuální váhy. Tato metoda v sobě spojuje současnou moderní a celostní medicínu i prvky indické medicíny.

Hodinový dotazník odhalí nutriční typ

Součástí stanovení postupu hubnutí při využití komplexní nutriční typologie je zvážení na speciální váze, která odečte kromě hmotnosti i další tělesné parametry jako množství tuku, množství svalové a kostní hmoty, viscerální (břišní tuk), obsah vody, metabolický věk a další. Toto vyšetření se provádí jako první hned na začátku terapie.

Nutriční poradce potom provede klienta zhruba hodinovým dotazníkem komplexní nutriční typologie. Na základě různých otázek týkajících se životního stylu, zvyků a povahy, genů, ph organismu, krevní skupiny klienta potom stanoví, jaký je dotyčný nutriční typ. Existují tři nutriční typy. Někdo je výrazně sacharidový, někdo smíšený a někdo proteinový typ. To znamená, že například proteinový typ lépe spaluje bílkoviny. Měl by proto omezit sacharidové přílohy. Naopak sacharidové typy mohou jíst i více příloh, ale jejich metabolismus je obvykle pomalejší, a proto tyto metabolické typy hubnou pomaleji a obtížněji. Nejlépe jsou na tom zpravidla smíšené nutriční typy.

Individuální jídelníček

Tato diagnostika se stává základem pro tvorbu individuálního jídelníčku šitého na míru přímo klientovi. Dotazník komplexní nutriční typologie pomůže klientovi odhalit, jaké potraviny jsou pro něj vhodné a jaké naopak ne. Tedy po kterých bude úspěšně hubnout, a které naopak u něj mohou snižování váhy zablokovat.

Individuální jídelníček vám potom pomůže zorientovat se v tom, co bude váš metabolismus nejlepší a jak zhubnout. Důležité je se těmito radami řídit a udělat změny ve svém jídelníčku. Lze to provádět postupně a pomalu tělo připravovat na novou životosprávu, která by měla vést ke zdravější stravě. Při nutriční typologii je důležitý uliční terapeut. Sjednává si s klientem pravidelné konzultace a provádí s ním pravidelná měření na speciální váze, hodnotí pokroky v úbytku váhy a pomáhá vytvářet další motivaci k hubnutí a udržování váhy.