Nebojte se kopřiv, dokonale uklidí váš organismus

Nechte rostlinám prostor

Na jaře začíná růst v příkopech, na rumištích i v zahradách kopřiva dvoudomá. Její zelené výhonky mnoho z nás zlobí, protože bychom na záhonech místo ní raději viděli nějakou podle našeho názoru užitečnější rostlinu. Jenže to je veliký omyl.

Kopřiva je velice užitečná, jenomže o jejich vlastnostech často vůbec netušíme. Jde přitom o velice univerzální rostlinu doslova nabitou léčivými látkami. Pro její příznivé vlastnosti se sbírají listy a používají se buď sušené, nebo čerstvé. Nejlepší vlastnosti mají podle rad našich babiček kopřivy natrhané do 15. května, později už kopřivy obsahují příliš mnoho dusitanů.

Nechceme vás samozřejmě nabádat k tomu, abyste na záhonech místo mrkve pěstovali kopřivy, ale kousíček prostoru jim ve vaší zahradě můžete ponechat nebo si vyhlédnout v blízkosti vašeho bydliště lokalitu, kde rostou pěkné, zdravé a ničím neznečištěné kopřivy. Platí samozřejmě, že trháme jenom mladé rostliny.

Vynikající léčivé účinky

Proč jsou kopřivy tak zdravé? Působí výborně na metabolismus, jsou lékem proti chudokrevnosti, čistí krev, účinně působí proti revmatismu, pomáhají při mírnějších formách cukrovky. Příznivě ovlivňují srdeční činnost, zvyšují imunitu proti chřipkovým virům, jsou močopudné, pomáhají zastavit krvácení. Rozproudí činnost vaječníků a slinivky břišní. Vhodné jsou i při jaterních a ledvinových chorobách. V mléčných žlázách podporuje tvorbu mateřského mléka. Jak je vidět skutečně má velmi univerzální účinky, a proto by neměla v našem jídelníčku chybět. V jaké formě ji do něho zařadit?

Pomáhá i proti stresu

S čerstvými rostlinami byste měli být opatrní, protože jsou mírně toxické, proto také způsobují popálení na pokožce. Jestliže ale kopřivy usušíte nebo uvaříte, nemusíte se jich vůbec bát, protože tím toxické látky zničíte a můžete kopřivy používat jako velmi účinný lék. Do jídelníčku můžete kopřivy používat například ve formě nálevu či odvaru. Platí, že jedna čajová lžička silného odvaru se ředí šálkem vody. Nálev či odvar si můžete dopřát i třikrát denně. Chcete-li si zjara pročistit organismus, není lepší lék než odvar z kopřiv. Pomůže vyčistit krev a s trochou nadsázky můžeme říci, že nám přinese celkový jarní úklid organismu.

Očistná kůra i nezbytná součást nádivky

Šťáva z čerstvých kopřiv je také lékem proti stresu. Odměříme si zhruba dva šálky čerstvých kopřiv a zalijeme je trochou vody. Rozmixujeme a kaši přefiltrujeme přes plátýnko. Po dobu tří týdnů potom užíváme tři polévkové lžíce tohoto nálevu denně. Vynikající

Mladé jarní kopřivy můžeme zařadit do našeho jídelníčku i v podobě pokrmu. Výborný je například kopřivový špenát, dají se použít do jarní zeleninové polévky. V tom případě je dobré kopřivové listy spařit horou vodou a pak nasekat. Dál už vařit stejně jako kdybyste připravovali špenátovou polévku. Pokud chcete kopřivový špenát jako přílohu k masu, můžete v něm ponechat drobné kousíčky rostlin, ovšem polévku byste měli rozmixovat dohladka. Také velikonoční nádivka se bez kopřiv neobejde. Uvařit se dá i kopřivové pivo dobré pro jarní očistu. Podle známého kuchaře Romana Pauluse mají kopřivy v naší kuchyni stejné uplatnění jako mladý špenát či medvědí česnek. Je dobré je ovšem tepelně upravovat šetrně a krátce, aby se z nich neztratily živiny a nestalo se z nich nevábné bláto.