Pro redukci váhy sáhněte po fenyklu

Fenykl obecný je rostlina z čeledi miříkovitých (sem patří mj. mrkev, kopr, koriandr, pastinák, petržel apod.), která roste hlavně ve Středomoří, oblastech u Černého moře a v Asii, u nás na jižní Moravě.

Proč je fenykl tak zdravý?

Jeho semínka jsou dobrým zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, fosforu, vlákniny, vitamínů A, B a C a mají silné antioxidační vlastnosti, které brání působení škodlivých volných radikálů a tím také proti rakovině, kardiovaskulárním onemocněním či předčasnému stárnutí.

Vyzkoušejte čaj ze semen fenyklu

Stačí dvě až tři čajové lžičky semínek rozdrcených v hmoždíři louhovat 10-15 minut v šálku horké vody. Vznikne osvěžující nápoj s příchutí lékořice. Nálev z fenyklových semen se používá rovněž jako ústní voda, protože osvěžuje dech. Tento čaj je tradičním přípravkem ajurvédské medicíny.

Jak fenyklový čaj pomáhá při dietě?

Zrychluje metabolismus, a tím spalování tuků a kalorií. Celkově zlepšuje zažívání a pomáhá při různých poruchách trávení jako nadýmání, plynatost, zácpa, koliky, pálení žáhy a syndrom dráždivého střeva (tračníku).

Potlačuje chuť k jídlu – když vás honí mlsná, zkuste se místo toho raději napít. I žvýkání chuťově výrazných semínek dokáže přirozeně utišit chutě na něco nezdravého.

Detoxikuje ledviny – napomáhá přirozenému vyloučení odpadních látek z organismu.

Má mírně močopudné účinky, čímž vás rovněž zbavuje toxinů a zadržované vody. Zkuste občas nahradit svou denní dávku kofeinu fenyklovým čajem – stejně jako on nepůsobí jen jako diuretikum, ale zvyšuje energii a brání únavě.

Podporuje tvorbu melatoninu – hormonu odpovědného za dobrý noční spánek, a kvalitní spánek zas přispívá zdravému hubnutí a udržování přiměřené hmotnosti.

Kolik čaje můžete vypít?

Samozřejmě to nefunguje tak, že čím více fenyklového nálevu vypijete, tím více kil shodíte. Obvykle se doporučuje připravit si 4 šálky z 1 l vody a popíjet je celý den.

Pokud se obáváte možných nežádoucích účinků, začněte hrnkem denně a přidávejte postupně. Semínka jsou sice přírodní, ale máte-li zdravotní problémy nebo trpíte alergiemi, poraďte se nejprve s lékařem. Těhotné ženy by fenyklový čaj konzumovat neměly.

Další pozitivní účinky fenyklu

Semena i čerstvá zelenina dále pomáhají jako prevence vzniku u nás velmi rozšířené rakoviny tlustého střeva (bulvy mj. obsahují protizánětlivé fytonutrienty) a kardiovaskulárních chorob (draslík napomáhá snižování krevního tlaku a vláknina regulovat hladiny cholesterolu), při ženských obtížích (bolestivá menstruace, menopauza, PMS), nemocech dýchacích cest, jako podpora tvorby mléka při kojení, dobrého zraku (vitamín A chrání před vznikem zeleného zákalu a ztráty vidění u diabetiků), působí jako afrodiziakum, zlepšují paměť a mozkové funkce.

Rozhodně tedy fenykl zařaďte do svého jídelníčku – jak už bylo řečeno, v kuchyni jej lze připravit různými způsoby. Podpoříte tím nejen redukci váhy, ale své zdraví celkově.