Proč jíst meruňky?
Jsou krásné na pohled, nádherně voní, a ještě lépe chutnají. Kromě toho prospívají zdraví.
Meruňky obsahují velké množství beta-karotenu – antioxidantu, díky němuž posilují zrak i imunitní systém. Jejich pravidelnou konzumací můžete preventivně předejít mnoha nemocem.
Z mikronutrientů v meruňkách najdete vitamín A, C a některé vitamíny skupiny B. Z minerálů hlavně zinek nebo železo. Dále je v meruňkách obsažena vláknina, která pozitivně působí na peristaltiku střev.
Konzumace meruněk přispívá k silnější imunitě, nižší hladině cholesterolu a krevního tlaku i zmírnění chronického zánětu v těle.
Lehký meruňkový koláč
Ingredience:
- 150 g meruněk
- 70 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g bílého selského jogurtu
- 50 ml mandlového mléka
- 1 vejce
- Lžíce kokosového oleje
- Lžička kypřícího prášku do pečiva bez fosfátů
- Špetka mleté vanilky
- Špetka himalájské soli
Postup:
- Ze všech ingrediencí vyjma meruněk uhněťte těsto.
- Meruňky opláchněte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky.
- Těsto přelijte do formy vyložené pečicím papírem.
- Navrch těsta rovnoměrně poklaďte meruňky.
- Koláč dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C na cca 35-40 minut.
Pečené meruňky podávané s jogurtem
Ingredience:
- 100 g meruněk
- 200 g bílého selského jogurtu
- 20 g nesolených, nepražených pistácií
- 2 lžíce javorového sirupu
- Pár lístků čerstvé meduňky
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Meruňky opláchněte, osušte, zbavte pecek a rozkrojte napůl.
- Poté je položte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct na cca 15 minut.
- Pistácie nasekejte na menší kousky a nasucho je opražte na pánvi.
- Jogurt smíchejte se lžící javorového sirupu.
- Upečené meruňky poklaďte na jogurt, posypte pistáciemi, polijte druhou lžící sirupu a ozdobte meduňkou.
- Dezert konzumujte teplý.
Meruňkové nanuky
Ingredience:
- Hrst meruněk
- 200 ml mandlového mléka
- 3 lžíce 100% mandlového másla
- Šťáva z ½ pomeranče
Postup:
- Všechny ingredience rozmixujte do hladké konzistence.
- Vzniklou směsí plňte nanukové formičky.
- Nanuky dejte zamrazit nejlépe do druhého dne.