Kvásek nebo droždí? Čemu dát ve svém jídelníčku přednost?

Používali se k pečení od pradávna, ještě v dobách, kdy procesu kvašení nikdo nerozuměl. Pečení, jak si ukážeme, může být i pěkná věda.

Pár vět o kvásku a jeho vlastnostech

Kvásek, od slova kvasit, vzniká přirozeným procesem kvašení neboli fermentací mouky a vody za určitých teplotních podmínek. Na kvašení se podílí pouze kvasinky a bakterie přirozeně obsažené v mouce obilných zrn.

Začíná rozkladem složených sacharidů (škrobů) postupně až na jednodušší cukry. Cukry následně poslouží jako potrava pro mikroorganismy, a to dvojího druhu: bakterie mléčného kvašení a kvasinky.

Celý tento proces dává chlebu charakteristickou chuť a zároveň chleba chrání před napadením cizími bakteriemi a plísněmi.

  • Proces trvá mnohokrát delší dobu než je tomu u kynutí těsta pomocí droždí
  • Mít ten správný kvásek je daleko obtížnější a také zabere daleko více času
  • Těsto s kváskem dokáže naše tělo lépe zpracovat
  • Posiluje střevní mikroflóru a tím pádem i naší imunitu
  • Je trvanlivější

Droždí a výroba pečiva

Droždí, též kvasnice, jsou koncentrované kvasinky (nejznámější jsou druhu Saccharomyces cerevisiae). V podstatě jsou to živé mikroorganismy.

  • Droždí je velice bohatým zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B5, B6, aj.)
  • Droždí běžně dostupné v obchodem je vhodné i pro bezlepkovou dietu
  • Má menší časové nároky na zpracování, i proto jsou výrobky z něj cenově dostupnější
  • Více nakyne a oproti chlebu z kvásku je více nadýchaný
  • I my budeme více „nadýchaní“, nadýmá, je hůře stravitelné a více zatěžuje náš trávicí trakt
  • Droždí nepotřebuje mít tak přísně regulovanou teplotu, je méně náchylné k teplotním výkyvům
  • Má nižší trvanlivost

Tak to vypadá, že pracovat s kváskem je pro obyčejného smrtelníka až nadlidský úkon, který zabere    příliš práce. Na pekaře klade opravdu větší nároky, ale z výsledku následuje velká radost.

Pokud jste trpěliví, rádi přijímáte výzvy a učíte se novým dovednostem, je výroba chleba z kvásku tou správnou průpravou. Chleba z kvásku je pro jeho milovníky nezastupitelný a chuťově pestřejší než pečivo z kvasnic (droždí).

Druhy mikroorganismů podílejících se na kvásku se vždy poměrově dost liší. Vytvořit si ten správný vyhovující kvásek proto může chvíli trvat. Na internetu jsou dokonce stránky, kde se o kvásek můžete podělit nebo jej od někoho získat.

Ať už chleba z kvásku nebo droždí, oba jsou svým způsobem zajímavé a mají své výživové přednosti. Chleba se denně objevuje na stole u valné většiny populace, tak proč si někdy nezkusit vyrobit vlastní?