Jak nejúčinněji spalovat kalorie?

Kolik energie má čokoláda nebo sáček chipsů?

Možná se vám to bude zdát divné, ale i když nebudete dělat nic, spálíte určitý počet kalorií. Bazální metabolismus, který zajišťuje základní životní funkce, například, že vám bije srdce, dýcháte, vyměšujete, už ten vám spotřebovává určité množství energie v podobě kalorií. Za hodinu bazální metabolismus spálí asi 294 kalorií.

Stejný počet kalorií spálíte také hodinou spánku. Jakákoli další činnost, kterou tělo přinutíte dělat, znamená spalování kalorií. Čím delší a intenzivnější činnost, tím více kalorií odbouráte. Nechceme vás ovšem nutit, abyste se chovali jako motorová myš, která nikdy nevypne. Probereme si ale, kolik kalorií jakou činností spálíte.

Budete vědět, za jakou dlouho odbouráte kalorie z jedné tabulky stogramové čokolády, která obsahuje 85 % kakaa. Pokud ji sníte, získáte 630 kalorií. Jestliže vypijete 250 ml Coca Coly, máte navíc zhruba 108 kalorií. Pochutnáte-li si na 100 gramech Bohemia slaných chipsů, snědli jste 538 kalorií.

Vše závisí na věku, pohlaví, výšce i váze

Když se zvednete z postele a rozhodnete se nespoléhat jenom na 294 spalovaných kalorií, vězte, že jste udělali dobře. Už pouhou hodinou vaření spálíte 800 kalorií. Pokud se rozhodnete mýt okna nebo uklízet, připočítejte si dalších 900 spálených kalorií. Jestliže pojedete do práce autem, hodina řízení vám ukrojí dalších 480 kalorií.

Půjdete-li někam pomalu pěšky, za hodinu chůze spálíte zhruba 850 kalorií. Když si zasportujete, potom při hodině aerobiku spálíte podle intenzity cvičení 1800-2300 kalorií. Hodinkou plavání ztratíte 1300 kalorií, stejnou dobou posilování cca 2500 kalorií.

Přesná čísla ovšem závisí na věku, pohlaví, hmotnosti, výšce a době trvání činnosti. Hýbejte se, sportujte a budete účinně spalovat.

Účinnější režim pro sportovce

Pokud aktivně sportujete a rádi byste spalování kalorií ještě zvýšili, nabízíme vám několik tipů, jak toho docílit.

Vyzkoušejte si intervalový kardio trénink a zařaďte ho do svého pravidelného sportovního programu. Při běhu střídejte intervaly sprintu s chůzí nebo během v mírném tempu. Na běhacím pásu pravidelně střídejte úseky s vysokým odporem (běh do kopce) s mírným během. Tím přinutíte tělo více spalovat.

Zvyšte si svoji tréninkovou zátěž. Stačí o pouhých 5 až 10 % a už to se projeví rychlejším spalováním. Zkuste také kardio trénink pravidelně obměňovat. Donutíte pracovat více skupin svalů a tím také spálíte více kalorií. Řiďte se také tím, že interval odpočinku nebude delší než jeden den. Tělo správně nažhavíte a bude lépe spalovat. Zrovna tak je dobré rozdělit si trénink do dvou fází.

Jak si pomoci i jídlem a pitím

Spalování kalorií můžete ovlivnit i vhodnou stravou a pitím. Například zelený čaj a také káva obsahují minimum kalorií a také zrychlují metabolismus. V důsledku toho rychleji spalujete. Navíc oba nápoje také omezují chuť k jídlu.

Podobnými pomocníky jsou v jídle také pikantní pokrmy obsahující chilli a kayenský pepř. I ty působí na rychlejší spalování kalorií. Dobré je také odpoledne a zejména večer snížit příjem sacharidů. Vynechte proto sladkosti i ovoce, omezte k večeři přílohy jako těstoviny či brambory, nahraďte je zeleninou. I to pomůže lépe a účinněji spalovat přijaté kalorie.