Nenarazili jste v obchodě na dietní zmrzlinu? Vyrobte si ji sami!

Smetanová versus vodová

V obchodech najdete smetanové a vodové zmrzliny. Nebudeme se nyní zabývat různými náhražkami zmrzlin z rostlinného tuku, které by s označením zmrzlina vlastně neměly mít nic společného. Budeme brát v úvahu pouze dvě zmiňované kategorie zmrzlin.

Ve smetanové zmrzlině je tuk a cukr. I když to není tak hrozné, jak se na první pohled možná zdá, protože vysoce tučné smetany se při výrobě zmrzlin většinou nepoužívají a celkový podíl cukru obvykle nepřesahuje jednou třetinu.

Vodová zmrzlina sice neobsahuje žádný tuk, ale na druhé straně mnohem více cukru, a to jak cukru z ovoce, tak při doslazování. Proto se vám po konzumaci vodové zmrzliny výrazně zvýší hladina krevního cukru. Abyste nedostali vlčí hlad na další sladké, je dobrou prevencí proti tomu dát si krátce po snězení vodové zmrzliny klasický bílý jogurt. Zaženete tím hlad a navíc doplníte bílkoviny, které vodová zmrzlina neobsahuje.

Kompromis se hledá velmi těžko

Ideální zmrzlinou by byla taková, která by obsahovala minimum tuku a cukru a na druhou stranu vysoký obsah bílkovin. Takovou, která by splňovala tyto požadavky a ještě byla chutná, se ale ještě nikomu namíchat nepodařilo, i když by se jistě stala hitem.

Stavíme k sobě dva protichůdné požadavky. Ovoce má samo o sobě docela dost cukru. Smetana zase obsahuje tuk. Proto se nabízí jedině kombinace odtučněné smetany s ovocem ovšem bez doslazování. Taková kombinace by ale asi vaše chuťové pohárky příliš neuspokojila. V mléčných výrobcích je nositelem chuti tuk, ovšem musí ho být samozřejmě v rozumné míře. Také zmrzlé ovoce bez přidaného dalšího cukru může být poměrně kyselé. Dietní zmrzlina tedy musí být v každém případě určitým kompromisem.

Pokud nenajdeme uspokojivý kompromis na pultech našich obchodů, můžeme si ho vyrobit doma sami. Nepotřebujeme k tomu příliš mnoho ingrediencí. Výsledek navíc dokonce může předčit naše očekávání a být ještě levnější než když sáhneme po některém z hotových výrobků.

Vyrobte si zmrzlinu podle chuti

Výhodou domácí zmrzliny je, že budete přesně znát její složení. Nebude obsahovat žádné přídatné látky, konzervanty, zvýrazňovače chuti a barviva. Právě tyhle látky dělají ze zmrzliny chemický, ovšem krásně barevný koktejl.

Při výrobě domácí zmrzliny můžete experimentovat podle chuti. Pokud vám na zahradě vyrostlo při letošních slunečných dnech kvalitní ovoce, v nížinách třeba dobré sladké meruňky, omyjte je, odpeckujte, rozmixujte dohladka. Pokud jsou hodně sladké, můžete rozmixovanou směs vlít do studenou vodou vypláchnutého tvořítka na zmrzlinu rovnou a nechat v mrazáku zmrznout. Nebo můžete přidat třeba trošku třtinového cukru.

Také můžete hotové plody rozmixovat s jogurtem (nízkotučné s 0,1 % nedoporučuji, neobsahují sice tuk, ale za to obvykle škroby, takže si nepomůžete, lepší bude, když zvolíte jogurt s obsahem do 3 % tuku, ten má přiměřenou chuť a přitom není příliš tučný). Vyberte si jakékoli ovoce, ať už čerstvé z obchodu či ze zahrady, nebo kompotované. Pro mixování jsou dobré hlavně měkké druhy (jahody, maliny, ostružiny, meruňky, broskve…). Domácí ovocná nebo ovocno-jogurtová zmrzlina je chutná, zdravá a osvěžující.