Představujeme vám rajčata jako zázračný dietní hit

Nutriční složení rajčat

  • Rajčata jsou nutričně hodnotnou potravinou, zvláště pro svůj obsah vitaminů (provitamin A) a minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník).
  • 1 středně velké rajče obsahuje polovinu denní dávky vitaminu C.
  • Energetická hodnota rajčat je nízká, na 100 g poskytují energii 93 kJ.
  • Typickou barvu dodávají rajčatům karotenoidy, především lykopen a lutein.
  • Ochranné účinky rajčat jsou posilovány přítomností vitaminu C. Společně ochranné látky působí jako imunitní „booster“, zvyšují obranyschopnost organismu.

Přírodními látkami ke zdraví

Řada studií dokládá, že strava bohatá na rajčata je skvělou prevencí proti onemocnění srdce, oběhové soustavy a rakovině. Tyto účinky jsou přikládány rostlinné látce lykopenu, který je v rajčatech hojně zastoupen. Rajčata se s jeho pomocí sama chrání před napadením bakteriemi a plísněmi.

Lidské tělo lépe využívá lykopen z již zpracovaných rajčat, než z čerstvých. Větší množství lykopenu se přirozeně vyskytuje ve vyzrálejších rajčatech.

Kromě lykopenu se ve vyzrálejších plodech vyskytuje i větší množství antioxidantů, vitaminu C, fenolických látek.

Rajčata všude, kam se podíváme

Rajčata se hodí do téměř každého jídla. Čerstvá, pečená, vařená, je tolik variant, jak rajčata technologicky upravit, že z toho jdou oči kolem.

Rajčata jsou významnou surovinou pro výrobu šťáv, džusů, kečupů či protlaků. Jejich všestrannost způsobuje, že se bez nich neobejde oblíbené lečo, rajská ani guláš.

Rajčata jsou po většinu roku cenově dostupná. Jsou zdravá, neobsahují téměř žádný tuk a nějaké kalorie v nich skoro nenajdete. Svým velkým podílem vody vás navíc dostatečně hydratují.

Rajčata jsou téměř dokonalou potravinou jak pro dietní režim, tak pro každodenní stravování.