Sportujte v přírodě a hubněte přirozeným pohybem

Nevzdávejte se pohybu na sluníčku

Pokud máte možnost volby mezi sportováním v tělocvičně nebo fitness centru a pohybem venku, rozhodně si vyberte pohyb venku. Pobyt na čerstvém vzduchu za příjemného počasí vám prospěje a ze své fyzické aktivity budete mít mnohem větší radost. Spálíte kalorie, příjemně se opálíte slunečními paprsky, vytráví vám a budete o to lépe spalovat.

Sluneční paprsky jsou zdrojem vitamínu D, proto byste se pobytu venku rozhodně neměli vzdávat, pokud vám počasí venku alespoň trochu přeje, využít příjemné slunné dny ke sportu. Sportováním venku nejenom hubnete, ale zároveň zvyšujete svoji tělesnou kondici, posilujete si imunitu. Formujete si postavu. Při sportování v přírodě také zažijete mnohem více dobrodružství a skutečně si odpočinete od každodenních starostí. Vrátíte se domů příjemně unaveni fyzickým výkonem a budete mít mnohem lepší pocit.

Běhejte při kardiofrekvenci

Na zdravém vzduchu můžete provozovat různé sporty. Jako první se nabízí běhání. Nepotřebujete k němu nic víc než kvalitní teplákovou soupravu a tričko, obojí by mělo být příjemné na tělo a dobře sát pot. Nepodceňujte ani výběr obuvi na běhání. Špatná obuv vám může způsobit bolesti nohou i páteře. Proto pokud se chcete věnovat běhání pravidelně, kupte si kvalitní běžeckou obuv určenou pro terén, na kterém se budete pohybovat.

Běhání a hubnutí se dobře doplňuje. Běh patří mezi aerobní aktivity, zařazujeme ho do kardiocvičení. Pokud si při běhu hlídáte tepovou frekvenci tak, abyste dosahovali kardiofrekvence, tedy 65–75 % maxima vaší tepové frekvence, bude mít běhání nejvyšší účinek na spalování přijatých kalorií a tím pádem i na hubnutí. Nemusíte mít blízko svého bydliště polní cesty nebo les. Úplně stačí nedaleký parčík, kam si půjdete ve volných chvílích zaběhat.

Nemáte-li chuť běhat, vytáhněte kolečkové brusle, na kterých si procvičíte rovnováhu a koordinaci pohybů. Pokud máte malé potomky, zamíříte nepochybně se protáhnout na dětské hřiště. Cvičení bude mít efekt nejenom pro vaše ratolesti, i vy se můžete po něm proběhnout.

Choďte, jezděte na kole, hrajte fotbal i golf

Výborným způsobem pohybu v přírodě je turistika. Chůze je někdy trochu podceňovaným druhem pohybu, ovšem pro hubnutí je výborná. Během chůze rovnoměrně protahujete svaly a navíc si velmi příjemně pročistíte hlavu. Pokud chcete při chůzi ještě více podpořit trénink jednotlivých svalových partií, pořiďte si hole na nordic walking a naučte se tuto techniku chůze, která ještě zefektivní vaši snahu tvarovat postavu a hubnout.

Turistika působí blahodárně na psychiku člověka. Její obrovskou výhodou je skutečnost, že je vhodná prakticky pro každého bez omezení věku a fyzické kondice. Každý si volí náročnost turistické túry podle vlastních schopností. Příjemný pohyb v přírodě je zde navíc spojen s poznáváním spojeným s regenerací. Turistika posiluje pohybový aparát.

Chcete-li se dostat ještě dále, ideálním prostředkem jsou jízdní kola. Cyklistika je oblíbeným sportem, ovšem pravda trochu jednostranným z hlediska namáhaných svalů. Jezdíte-li na kole, měli byste pro regeneraci páteře také plavat a využít masáží. Pokud dáváte přednost kolektivním sportům, mohou si zejména pánové užít fotbal. V posledních letech získal velkou oblibu také golf. Příjemný a nepříliš namáhavý sport podporuje koordinaci pohybů a přináší zároveň výborný způsob relaxace uprostřed zeleně.