Strava v těhotenství: Jezte zdravě a s mírou

Pokud jste zjistila, že čekáte miminko, kromě jiných radostných starostí jste se jistě zamyslela i nad tím, jak se stravovat, abyste svého budoucího potomka co nejméně zatížila nevhodným jídlem a zbytečně mu neztěžovala start do života. Čeho se vyvarovat a co naopak doporučit?

Nevyvážená strava je příčinou problémů

Zdravá strava během těhotenství je velmi důležitá. Už tím, co jí během těhotenství, ovlivňuje matka život svého děťátka, alespoň to prokazují nové výzkumy. Příčiny alergií či ekzémů, ale také hyperaktivity podle nových studií můžeme mimo jiné hledat i v nevyvážené stravě během těhotenství. Miminko může trpět ještě před svým narozením.

Co nejíst a nepít?

Jakmile žena zjistí, že je v očekávání, měla by se vyvarovat hlavně konzumace alkoholu a kávy. Zbytečně se také necpat léky, v zásadě platí, že užívání jakýchkoli léků během těhotenství by maminka měla konzultovat se svým ošetřujícím lékařem. Pomocí jsou příbalové letáky, kde se uvádí, zda je lék vhodný i pro těhotné. Opatrnost je nezbytná i v případě různých potravinových doplňků. Nevhodná jsou umělá sladidla a také aditiva, tedy přídavné látky.

Doporučuje se vyvarovat se instantních jídel plných glutamátu, koření a chemických přísad. Vyloučit ze své stravy by těhotné ženy měly také tepelně nezpracované potraviny živočišného původu (tatarský biftek, paštiky ze syrového masa, žloutkové krémy apod.) a potraviny nepasterizované jako jsou plísňové sýry. Tyto druhy sýrů totiž obsahují listerie, které mohou způsobit potrat či předčasný porod. Zničí je jedině pasterizace. Nevhodné jsou také mořské ryby, protože obsahují velké množství těžkých kovů.

Jíst za dva je nesmysl

Těhotné ženy by se neměly přejídat, ono babské tvrzení: „Když jsi těhotná, musíš jíst za dva“ rozhodně neplatí. Odborníci říkají, že v prvních třech měsících těhotenství zvýšíte svůj energetický příjem asi o sto kalorií denně, potom ve zbylých dvou trimestrech přibližně o tři sta kalorií. Přibírání na váze v těhotenství je třeba kontrolovat. Přírůstky jsou individuální, většinou se pohybují od 12 do 17 kg a měly by být rovnoměrné v průběhu celého těhotenství a bez výkyvů. V žádném případě ale není dobré svůj kalorický příjem násobit a zbytečně přibírat. Maminka musí jíst vyváženě, pravidelně a v menších porcích a neměla by samozřejmě ani hladovět.

Nezbytné doplňky: Rybí tuk, kyselina listová, železo a jód

Nejlepší je mezi tři denní hlavní jídla vložit ještě dvě menší svačinky. Co vlastně rozumíme pojmem zdravá strava v těhotenství? Jídelníček budoucí maminky by měl obsahovat hodně zeleniny a ovoce, dostatečný přísun obilovin, bílkovin a také tuků, a to především nenasycených mastných kyselin. Pro správný vývoj plodu je vhodné konzumovat rybí tuk, který je zásobárnou omega 3 a omega 6 mastných nenasycených kyselin.

Důležitá pro rozvoj nervové soustavy dítěte je kyselina listová. Protože je jí v běžné stravě nedostatek, je nezbytné ji přidávat jako potravinový doplněk. Lékaři ji doporučují konzumovat už při plánování početí a v době těhotenství plynule pokračovat. Dále by těhotná žena neměla zapomínat ani na přísun jódu a železa pro krvetvorbu dítěte. Samozřejmostí jsou i mléčné výrobky, obsahující vápník důležitý pro kosti a zuby dítěte.