Vliv doplňků stravy na hubnutí

Hektická doba a nedostatek času na sebe sama nás často nutí ke konzumaci doplňků stravy. Samotné doplňky stravy nejsou rozhodně nijak špatné a mohou být dobrou podporou pro zdraví nás, ale i našich blízkých. Jejich problémem je však v nesprávném dávkování, nadměrné konzumaci a míchání s doplňky, ke kterým se nehodí.

Vyplatí se cenově?

Bohužel se v posledních letech setkáváme s výrazným zdražováním, a tak i ceny léků a doplňků stravy letí astronomicky nahoru. Podíváme-li se však na poměr a koncentraci účinných látek, které jsou zde především antioxidanty, vitamíny a minerály či účinné látky především pro hubnutí (obsahují prášky na hubnutí nebo obdobné doplňky stravy), stále nám finančně vychází jejich výhodnost. V porovnání s konzumovaným ovocem či zeleninou, kdy bychom museli docílit denní doporučené dávky vitaminů leckdy nadměrnou konzumací, vychází nám cenová rovnováha výhodně.

Samozřejmě ne vždy se specializujeme na doplňky stravy ve formě doplnění vitaminů a minerálů. Prostředky na hubnutí, či léky řešící problém, jak přibrat na váze, jsou zcela jinými příklady. Zde je nelze srovnávat s jinými produkty či přírodní náhradou. Největším problémem těchto prostředků je syntetičnost v porovnání s přírodním obsahem.

Syntetika versus příroda

Mnozí odborní výživoví specialisté, ale i vědci se dostávají do konfliktu v diskuzi o účincích a efektivitě některých léků a doplňků stravy. Největším problémem jsou látky vyrobené umělou cestou. Mají vůbec nějaký vliv na lidské zdraví a pomáhají? Nebo je tělo vyloučí?

Existuje mnoho výzkumů, kde se snaží vědci dokázat účinnost nebo zbytečnost těchto látek. Je třeba upozornit, že se nepodařilo prokázat, že by umělé a synteticky vyrobené látky, vitaminy a minerály na naše tělo neúčinkovaly. Ovšem, co je známé a doporučuje se, je konzumace a získávání co největšího možného množství důležitých látek pro naše zdraví přírodní cestou.

Vrátíme-li se tak k hubnutí, mnohé léky opravdu stojí na syntetickém základu. Ovšem i výrobci se snaží vrátit zpět k přírodě a tak se setkáváme se stále větším zastoupením doplňků stravy obsahující přírodní výtažky nebo rovnou přírodní základ. Například hubnoucí prostředek Raspberry Ketone funguje na přírodní bázi, ale neměli bychom zapomínat ani na Obezin nebo na doplňky stravy vyrobené z Acai Berry.

Pozor na nevhodné kombinace a dávkování

Je třeba si uvědomit, že při nevhodném dávkování se nedostaví nejen požadovaný efekt, ale můžeme si způsobit i zdravotní komplikace. Dodržet dávkování je nutné například u vitaminů rozpustných v tucích, jako jsou vitaminy A, D, E a K. Při nadměrné konzumaci se zbytečně zatěžují játra a jiné orgány.

Velkým problémem je nedodržení dávkování produktů určených na fitness, ale i na hubnutí. Zde se nesmí konzumovat více než denní doporučené množství a neměli bychom ani překračovat doporučenou dobu užívání. Riziko je opět přetěžování některých orgánů, ale i možnost způsobit si problémy se zažíváním či trávením.

Všeho s mírou

Moderní doplňky stravy mají své opodstatnění, a když konzumací jídla přijímáme minimum vitaminů, rozhodně je lepší tělu dodat potřebnou dávku ve formě tabletky, než množství vůbec žádné. Neměli bychom však překračovat doporučená dávkování a určitě bychom se měli řídit pokyny výrobců. Upozornit je třeba i kojící a těhotné ženy, které často užívají hubnoucí prostředky, přestože jím nejsou určeny.

Moderní výživové doplňky nejsou špatné a ani zdraví škodlivé, ale jen nezodpovědný konzument si jimi může ublížit.