Ingredience:
- 200 g Čočka zelená,
- 200 g Mrkev,
- 100 g Květák (asi ¼ většího květáku),
- 100 g Celer řapíkatý,
- 1 ks Cibule kuchyňská větší,
- 2 ks Česnek stroužek,
- 100 ml Vývar zeleninový,
- 1 ks kávová lžička Majoránka,
- 1 ks kávová lžička Tymián,
- 1 ks kávová lžička Kmín mletý,
- 4 ks polévková lžíce Olej řepkový,
- 2-3 ks polévková lžíce Mouka hladká bezlepková,
- 4 ks špetka Sůl,
- 4 ks špetka Pepř černý mletý
Postup:
Čočku propláchněte na sítu ve studené vodě a vložte do středně velkého hrnce. Zalijte vodou a nechte odmočit podle doby uvedené na obalu. Pak ji sceďte, znovu na sítu propláchněte, vložte zpět do hrnce a zalijte vodou. Vařte, dokud nezměkne, cca 30 minut.
Mezitím si oloupejte cibuli a nasekejte ji na kostičky. Opláchněte a oškrabejte mrkev a nakrájejte ji také na kostky. Omyjte řapíkatý celer a nasekejte na drobné kousky. Květák opláchněte a rozeberte na růžičky. Oloupejte česnek a prolisujte.
Připravte si vyšší kastrol, ve kterém rozpalte olej. Vložte na něj cibuli, orestujte a zasypte lehce moukou a vytvořte tak cibulovou jíšku. Pak přidávejte nasekanou mrkev, celer a krátce orestujte. Zalijte vývarem a vodou, aby polévky byl alespoň jeden litr, okořeňte podle chuti kmínem, solí a pepřem a vařte. Přidejte omyté růžičky květáku.
Na závěr vložte do polévky uvařenou scezenou čočku. Okořeňte podle chuti majoránkou, tymiánem a přidejte prolisovaný česnek, aby polévka získala chuť a vůni. Teplou servírujte s čerstvým chlebem.
Počet porcí: 4