Arašídové máslo: Správný tuk, za který vám vaše tělo poděkuje

Nahnědlá hmota slané chuti

Arašídové máslo pochází z USA, kam ho dovezli domorodí Mexičané. Ujalo se a stalo se nedílnou součástí spousty receptů americké kuchyně a ze Spojených států amerických se vydalo na svoji pouť dál do světa. Dnes se s ním setkáme i u nás v České republice.

Jak vlastně vypadá? Tvoří ho nahnědlá mazlavá hmota, která se táhne, není ovšem tak viskózní jako třeba med. Skládá se z pražených arašídů, které se míchají s rostlinným olejem případně jiným tukem (máslo) a soli. Existují i výrobci, kteří do něj dávají také cukr.

Pozor ale, nejde o čokoládovou pomazánku, jak by si někteří možná mohli myslet. V podstatě by v burákovém másle cukr vůbec neměl být, a pokud ano, potom jenom v minimálním množství. Ovšem základní slaná chuť vždy převažuje. Některá másla jsou slanější, v jiných je soli jenom stopa. Arašídy obsažené v másle mohou být přitom umlety velmi jemně (jemné arašídové máslo) nebo naopak hruběji (arašídové máslo s křupavými kousky).

Můžete si ho vyrobit i doma

Vyrobit arašídové máslo není nic složitého a můžete to bez problémů zkusit i u vás doma. Má to výhody především v tom, že přesně víte, jaké složení bude máslo mít a můžete ho ovlivnit. Například nemusíte dát tolik soli apod. Připravíte si tedy variantu, která bude co nejzdravější a co nejlépe odpovídat vaší chuti.

Co potřebujete k vlastní výrobě másla? Především jsou to pražené arašídy, dále klasické máslo, sůl. Neobejdete se bez klasického mlýnku. Právě na něm upražené ořechy budete mlít. Před samotnou přípravou si ovšem buráky oloupejte. Množství si zvolte podle toho, kolik budete chtít másla. Oloupané buráky pomelte a smíchejte je s troškou másla. Máslem opravdu šetřete, ať není směs zbytečně tučná. Platí, že čím více je v másle arašídů a méně másla, tím je kvalitnější.

Spousta správných tuků

Možná se vám teď bude zdát divné, proč se zde burákovým máslem vůbec zabýváme. Vždyť přece obsahuje máslo a navíc v ořechách je také tuk. Jenže pozor!

Ano, burákové máslo opravdu je tučné. Jenomže jde v převážné většině o rostlinné nenasycené tuky obsažené právě v oříšcích, tedy arašídách. Tyto tuky naopak potřebujeme a máme jich nedostatek (najdete je například v řepkovém či olivovém oleji, v rybách, zejména mořských).

Přitom burákové máslo je dnes už u nás dostupné i běžně v obchodech. Považujeme ho za mnohem zdravější než obyčejné máslo vyrobené z kravského mléka. Najdete v něm nejenom nenasycené tuky, ale také velké množství vitamínů, stopových prvků a minerálů. Především vitamíny řady B, tedy například B1, B3, ale i vitamín E. Dále hořčík, fosfor, kyselinu listovou nebo koenzym Q10.

Šetří vaše srdce a cévy a má široké použití

V zásadě je tedy burákové máslo velice zdravou potravinou, která prospívá vašemu srdci a cévnímu systému, díky vysokému obsahu nenasycených mastných kyselin také pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi. Můžete ho proto bez obav zařadit do jídelníčku.

Má to ovšem jeden háček. Tuk, i když ten „správný“ obsahuje poměrně velké množství kalorií, takže byste se jím neměli přejídat.

Hodí se třeba na namazání na topinky, dá se kombinovat s marmeládou. Spousta lidí dává burákové máslo do slaných nebo sladkých kaší, použít se dá při pečení.